Velika akcija Europola: Uhićenja, zapljena novca i gašenje web-stranica s krivotvorenom robom

Osim gašenja brojnih stranica, uhićeno je i 12 osoba povezanih s upravljanjem tim stranicama, a zaplijenjeno je i blokirano više od milijun eura.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 26.11.2018. / 17:44

Europol (Foto: Europol) (Foto: Europol)

U velikoj međunarodnoj akciji Europola u kojoj je sudjelovalo čak 26 zemalja, ugašeno je više od 33 tisuće internetskih stranica putem kojih se prodavala krivotvorena roba i piratski sadržaj. Riječ je o nastavku zajedničke operacije In Our Sites (IOS) pokrenute još prije četiri godine u koju su, pored snaga zakona, uključene i organizacije za borbu protiv krivotvorenja i kršenja autorskih prava te predstavnici velikih brendova.

Osim gašenja brojnih stranica, uhićeno je i 12 osoba povezanih s upravljanjem tim stranicama, a zaplijenjeno je i blokirano više od milijun eura na različitim bankovnim računalima, platformama za online plaćanje i virtualnim valutama.

Tijekom prošle operacije In Our Sites ugašeno je nešto više od 20 tisuća internetskih domena putem kojih se prodavala krivotvorena roba, elektronika, lijekovi, piratski filmovi, glazba, softver itd..

Prilikom objave informacija o gašenju web-stranica, iz Europola su komentirali kako, uključivanjem više zemalja te partnera iz privatnog sektora u ovakve operacije, žele napraviti internet sigurnijim mjestom za korisnike.

Također, Eurpol je pokrenuo kampanju "Don’t F***(ake) Up" s kojom ljude žele upozoriti na rizike i opasnosti kupovine krivotvorene robe putem interneta te ih savjetuju kako prijaviti stranice, aplikacije i profile na društvenim mrežama na kojima se promovira i prodaje takva roba.

Izvor: Europol
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti