Velika investicija Toyote: Uložili u kompaniju koja bi mogla radikalno promijeniti način prijevoza

Osim financijske investicije, Toyota će pomoći i sa svojom tehnologijom i inženjerima.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 03.10.2024. / 12:23

Zračni taksi Joby Aviationa (Foto: Afp)

Kada se nađemo u velikim prometnim gužvama, kakve su česte pogotovo u velikim gradovima i tijekom ovakvih kišnih dana, ponekad se upitamo kako bi bilo kada bi, umjesto cestom, put do svog odredišta mogli nastaviti - zrakom. Leteći automobili i dalje pripadaju znanstvenoj-fantastici, no bliži se dan kada ćemo prometne gužve zaista moći gledati iz zraka te putovati zračnim taksijima.

VoloCity Tijekom Olimpijskih igara iznad Pariza su trebali poletjeti leteći taksiji, no to se nije dogodilo zbog veoma dobrog razloga

Više kompanija razvija takva prijevozna sredstva, a iako neki pokušavaju napraviti klasičan automobil koji će moći i letjeti, čini se da budućnost ipak pripada letjelicama poput nekakvih velikih dronova koje mogu prevoziti nekoliko osoba, a mogu polijetati i slijetati vertikalno (VTOL). Takve se letjelice već neko vrijeme manje-više uspješno testiraju, a priprema se i infrastruktura, odnosno male zračne luke za takve leteće taksije, no i dalje je veliki problem regulativa.

Jedna od kompanija koja vjeruje u budućnost ovakvog prijevoza jest i Toyota. Japanski proizvođač automobila, nakon što je putem svog investicijskog odjela Toyota Ventures prije nekoliko godina uložio skoro 400 milijuna dolara u Joby Aviation, sada su u ovu tvrtku uložili još pola milijarde dolara. Joby Aviation želi napraviti revoluciju prijevoza te razvijaju leteće taksije, odnosno dronove u kojima bi se moglo smjestiti nekoliko putnika. Ono na čemu rade nije neka tehnologija budućnosti jer planiraju pokrenuti komercijalnu uslugu zračnih taksija u SAD-u već sljedeće godine.

Za to moraju dobiti sve dozvole i certifikate, a Toyotina investicija trebala bi im pomoći u dobivanju novog certifikata koje zahtjeva američka Federalna administracija za civilno zrakoplovstvo. Joby Aviation trenutačno je u četvrtoj od pet faza dobivanja certifikata za lansiranje komercijalne usluge za prijevoz ljudi u VTOL letjelicama. Da Joby ima ozbiljne planove, osim velikih investicija, pokazuje i činjenica da su već predstavili svoju treću letjelicu te su najavili širenje tvornice u Kaliforniji s kojom bi trebali udvostručiti proizvodnju.

Xpengov leteći automobil Xpeng najavio početak svog letećeg automobila za 2026. godinu

Osim što je japanska tvrtka uložila novih pola milijarde dolara, suradnja ovih kompanija uključuje i zajednički rad Toyotinih i Jobyjevih inženjerima u tvornici u Kaliforniji te pomoć pri planiranju, razvoju alata i proizvodnji, kao i korištenju različitih komponenata ove automobilske tvrtke u letećim taksijima. Inače, Joby Aviation je prije četiri godine preuzeo Uberov odjel za leteće taksije Elevate, kao dio kompleksnog ugovora u kojem je Uber još uložio 75 milijuna dolara u kompaniju.

Izvor: Tech Crunch
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti