Xpeng najavio početak svog letećeg automobila za 2026. godinu

Xpeng trenutačno surađuje s kineskim regulatornim tijelom za zrakoplovstvo te rade na certifikaciji Land Aircraft Carriera.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 21.05.2024. / 15:40

Xpengov leteći automobil (Foto: www.aeroht.com)

Čini se da nismo previše udaljeni od trenutka kada će automobili moći i - poletjeti. Tehnološke kompanije već su predstavile brojne konceptne, ali i testne modele s kojima su dokazale kako takva tehnologija već postoji, no treba je dodatno usavršiti i testirati, a jasno, potrebno je riješiti i brojne regulatorne izazove. Pristup takvim letećim automobilima prilično je različit te je u biti neka vozila, odnosne letjelice teško uopće svrstati u kategoriju klasičnih automobila, već je prije riječ o dronovima koji se mogu koristiti kao leteći taksiji.

AirCar “Nevjerojatno iskustvo”: Poznati glazbenik poletio u letećem automobilu

Takav neobičan koncept predstavila je i kineska tvrtka Xpeng, odnosno točnije njihov odjel Xpeng AeroHT. Land Aircraft Carrier sastoji se od dva dijela. Jedan je neka vrsta velikog pickupa ili kamiona, a drugi električni dron za dvije osobe. Taj je dron smješten u velikom prtljažniku pickupa iz kojeg izlazi na posebnoj rampi, nakon čega se odvaja od vozila. Putnici sjedaju u dron s kojim zatim mogu poletjeti, a kada su gotovi s letom, dron se vraća u kamion. Zanimljivo je da, barem na početku, putnicima neće trebati posebna dozvola za upravljanje dronom. Razlog za to je što bi se letjelica trebala koristiti za sport i zabavu, dok će s vremenom, kada dron bude letio bliže urbanim centrima, piloti ipak trebati dokumente koji potvrđuju da mogu upravljati takvim letjelicama.

Kako izgledaju vozilo i dron možete pogledati u priloženom videu, a iako se ovaj sustav čini kompliciran, iz XPenga kažu kako početak prodaje, odnosno isporuke Land Aircraft Carriera kreće već za - dvije godine. To je u razgovoru za CNBC potvrdio Brian Gu, potpredsjednik kineske tvrtke. Razlog zašto smo uvjereni jest što ovo ne dizajniramo za uporabu u urbanim centrima, već za periferije u slikovitim pejzažima gdje ćemo… raditi s općinama na stvaranju letećih parkova i zona letenja koje će ljudima omogućiti letenje bez potrebe za svim kompliciranim dopuštenjima, objasnio je Gu.

Liliumov zrakoplov Prekretnica za cijelu industriju: Njemačka kompanija dobila dozvolu za razvoj letećih taksija

Treba naglasiti kako je kineska kompanija i ranije imala najave oko početka prodaje ove kombinacije vozila i letjelice te su tada govorili kako će prvi modeli stići krajem 2025., no to su vrijeme pomakli pa se ne bi trebali čuditi ako s vremenom ponovno pomaknu datum početka prodaje.

Xpeng trenutačno surađuje s kineskim regulatornim tijelom za zrakoplovstvo te rade na certifikaciji Land Aircraft Carriera.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti