Velika promjena na YouTubeu: Više nećete moći vidjeti koliko je korisnika videozapisima pokazalo palac dolje

Eksperiment proveden ranije ove godine pokazao je pozitivne učinke od skrivanja brojača negativnih ocjena na YouTubeu.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 11.11.2021. / 10:28

Palac dolje (Foto: Getty images)

Svi koji objavljuju sadržaj na internetu očekuju nekakvu reakciju na taj sadržaj, bilo u obliku lajka, odnosno palca gore, komentara, emotikona i slično. Naravno, većina želi što više lajkova i pozitivnih komentara.

Slika nije dostupna YouTube mijenja pravila korištenja: Dio kreatora više neće moći zarađivati novac od oglašavanja

Iz YouTubea još su ranije upozorili na problem tzv. zlostavljanja putem dislikea, odnosno opcije palca dolje na njihovom videoservisu. Naime, videozapisima konkurenata ili osoba koje se želi “zlostavljati” na takav način namjerno se, bez obzira na to kakva je kvaliteta videa, masovno daje palac dolje što, među inim, utječe i na algoritam na YouTubeu koji određuje koji će se videozapisi predlagati korisnicima.

Kako bi tome stali na kraj, ranije ove godine pokrenuli su eksperiment tijekom kojeg su za određeni broj videozapisa ukinuli brojač takvih negativnih ocjena. Pri tome nisu izbacili opciju palca dolje, već se nije prikazivao broj koliko su puta korisnici kliknuli na tu opciju. Eksperiment se pokazao uspješnim te je broj takvih “napada dislikeom”, kako su ga nazvali na YouTubeu, smanjen. Također, eksperiment je pokazao i da su najviše na udaru takvih napada kreatori s manjim brojem pratitelja i lajkova i oni koji tek počinju i teško im se probiti i postati vidljiv sa svojim sadržajem većem broju korisnika ako njihovi objavljeni videozapisi dobivaju previše negativnih ocjena.

YouTube (Foto: YouTube) Veliki palac dolje: Ovo je najnepopularniji video na YouTubeu!

Ovog tjedna iz YouTubea najavili su kako će tu opciju skrivanja broja dislikea primijeniti na sve videozapise na svom servisu. Palac dolje, dakle, ostat će i dalje, no broj korisnika koji su negativno reagirali na video više se neće prikazivati - barem ne javno, ali bit će dostupan u sklopu ostale metrike YouTube Studia koja je vidljiva autorima sadržaja.

Brojač neće odmah nestati svima, već će se ta opcija od danas postupno primjenjivati, sve dok ne bude dostupna svim korisnicima te platforme.
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti