Velika reorganizacija ruskog zrakoplovnog sektora: Suhoj i Mikojan prestaju postojati i postaju dio nove korporacije

Ruska državna kompanija Rostec, koja nadzire rad UAC-a (United Aircraft Corporation), najavila je spajanje tvrtki Suhoj i Mikojan u sklopu velike reorganizacije državne korporacije za ruski zrakoplovni sektor.

Branimir Vorša | 31.03.2021. / 13:52

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Rostec je u objavi za medije naglasio kako je odluku najavio njihov šef Sergej Čemezov tijekom sastanka o budućem razvoju ruske zrakoplovne industrije 16. ožujka. Viši menadžment UAC-a te šefovi dizajnerskih biroa Suhoja i Mikojana bili su također prisutni na tom sastanku.

Pod tom novom inicijativom taktički zrakoplovi Suhoja i Mikojana prestat će biti zasebni entiteti tijekom ove godine te će se s UAC-om ujediniti u jednu korporaciju koja će se zvati Corporate Center for Aircraft Engineering (CCAE).

Sjedište te nove korporacije bit će u Moskvi, a podređeni će joj biti i Tupoljev, Iljušin te Irkut.

Čemezov će postati šef odbora direktora UAC-a koji će nadgledati novu organizaciju, a on sam kaže da će ona riješiti problem financijske stabilnosti UAC-a te poboljšati tržišnu konkurentnost civilnog sektora ruskog zrakoplovstva, smanjiti prekomjerne troškove te nagomilane dugove. Direktor UAC-a Juri Slušar rekao je kako se očekuje da se tim reformama uštedi oko 130 milijardi rubalja.

I dok su se već pojavile informacije o mogućem valu otkaza u procesu te reorganizacije, Rostec inzistira na tome da dizajnersko i inženjersko osoblje različitih odjela UAC-a neće biti zahvaćeno time.

Isto tako, očekuje se kako će dizajnerski timovi te nove grupacije i dalje djelovati neovisno jedni o drugima, no da će imati poboljšane uvjete rada u novom centru u Moskvi, kao i više prilika za razvoj zrakoplova.

Rostec je opovrgnuo nagađanja da će se dizajnerski timovi preseliti iz Moskve u njihove proizvodne pogone diljem Rusije.

Iz Rosteca su poručili da su detalji promjena kod dizajnerskih timova i dalje u fazi određivanja te da će reforme biti provedene u nekoliko faza u narednih nekoliko godina.

Izvor: Overtdefense.com

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti