Velika sapunica Silicijske doline završena iznenađujućim ishodom

Dok su mediji očekivali nove pikanterije u slučaju u kojem je Waymo tužio Uber, ove su kompanije, na iznenađenje svih, postigle nagodbu i ovaj je slučaj sada dio povijesti…

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 12.02.2018. / 12:15

Travis Kalanick (Foto: AFP) (Foto: Afp)

Jedan od velikih utega koje je novi CEO Ubera Dara Khosrowshahi preuzeo od osnivača i bivšeg šefa i osnivača kompanije Travisa Kalanicka bila je tužba koju je Alphabet, odnosno njihova kompanija za razvoj autonomnih automobila Waymo podigla protiv Ubera. Prema toj tužbi, tehnologija koju koriste Uberovi autonomni automobili bazirana je na ukradenim tajnim dokumentima te je Uberu prijetila kazna od skoro dvije milijarde dolara i zabrana daljnjeg korištenja ove tehnologije u svojim autonomnim automobilima.
Slučaj je baziran na oko 14 tisuća povjerljivih dokumenata koje je bivši Googleov (podsjetimo, nakon restrukturiranja Googlea osnovana je krovna kompanija Alphabet čiji su dio, među inim Google i Waymo, kao kompanija za razvoj autonomnih automobila) inženjer Anthony Levandovski navodno ukrao prije napuštanja kompanije početkom 2016. i osnivanja kompanije za razvoj autonomnih kamiona Otto. Sedam mjeseci kasnije Uber je preuzeo Otto, a s tom akvizicijom dobili su pristup ukradenim dokumentima s Googleovom tehnologijom za razvoj automobila bez vozača.

Zlatno razdoblje je završeno. Vrijeme je za rat

Suđenje je, uz veliku pozornost medija, počelo prošlog tjedna, a zvijezda je bio Travis Kalanick koji se nije dobro sjećao detalja vezanih uz akviziciju Ottoa, no priznao je kako je imao sastanak s Levandovskim dok je još bio u Googleu. Među nekim njegovim citatima koji su pročitani na suđenju i koji na najbolji način dočaravaju njegov karakter (neki će reći poslovnu odlučnost) jest i "Zlatno razdoblje je završeno. Vrijeme je za rat". O odnosu s Googleom Kalanick je rekao kako su imali odnos poput starijeg i mlađeg brata te je Google 2013. uložio 258 milijuna dolara u Uber, a Larry Page provozao je tadašnjeg šefa Ubera u autonomnom automobilu. Čak su i razgovarali o potencijalnom partnerstvu u kojem bi se Google pobrinuo za autonomne automobile, a Uber za dio vezan uz prijevoz taksijem. No taj se idiličan odnos poremetio nakon što je Uber 2015. počeo s vlastitim programom razvoja autonomnih automobila, a kulminiralo je Googleovom tužbom.

Velika pobjeda novog šefa Ubera

Dok su se mediji u petak pripremali za novi dan suđenja i nove pikanterije iz prošlosti Travisa Kalanicka, sudac Judge Wiliam Alsup šokirao je sve u sudnici kada je rekao kako će ovo jutro "početi malo drugačijim tonom". Nakon toga okupljenima se obratio zastupnik Waymoa Charles Verhoeven koji je rekao da je postignuta nagodba te je sudac Alsup dodao kako ovaj slučaj sada pripada povijesti. Kao dio nagodbe Waymo će dobiti 0,34 posto udjela u Uberu vrijednosti oko 245 milijuna dolara, a iz Ubera su se obvezali kako neće koristiti povjerljive informacije Googlea u hardveru i softver za autonomna vozila.

Mediji se slažu kako je ovo velika pobjeda novog Uberova izvršnog direktora Dare Khosrowshahija čiji je jedan od ciljeva prilikom preuzimanja kompanije bio prekinuti prijašnju (ne)kulturu kompanije koja je uključivala "brotopiju", seksizam, kao i negativnu reputaciju koju su stekli zbog slučaja poput krađe Googleoveih tajnih dokumenata i agresivnog ponašanja Kalanicka. Povodom ove nagodbe Dara je rekao kako je njegov cilj sada postaviti kurs za budućnost kompanije koji uključuje inovacije, odgovornost, kao i ispravljanje grešaka iz prošlosti.

Uber i Khosrowshahi sada se mogu okrenuti budućnosti, nastavku razvoja i testiranja autonomnih vozila te pripremi za izlazak na burzu koja se očekuje najranije 2019. godine.
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti