Velike ambicije Suzukija: Rade na razvoju letećeg automobila

Prema planovima japanske tvrtke, proizvodnja takvih automobila trebala bi početi već sljedeće godine.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 20.06.2023. / 09:07

Suzuki (Foto: Afp)

Iako smo tijekom proteklih godina čitali ambiciozne najave kako se bliži dan kada će leteći automobili postati stvarnost, taj dan još nije došao. Izazovi na tom tržištu su brojni - od regulatornih do sigurnosnih i tehnoloških, no jasno je kako je potencijal na njemu iznimno velik te brojne tvrtke rade na razvoju takvih vozila.

ALIA 250 Povijesni let iznad New Yorka: Testira se budućnost taksi-prijevoza

Takvom rastućem broju kompanija pridružio se i japanski proizvođač automobila Suzuki. Iz te su tvrtke najavili kako su sa SkyDriveom postigli dogovor o razvoju letećih automobila, čija bi proizvodnja trebala početi već sljedeće godine, što su prilično ambiciozne najave. SkyDrive je japanska tvrtka smještena u gradu Toyoti, a glavni su dioničari kompanije Itochu, NEC i Eneos Holdings.

Prema dogovoru koji je potpisan ranije ove godine, Japan i SkyDrive surađivat će na istraživanju, razvoju i oglašavanju letećih automobila. SkyDrive bi trebao uspostaviti vlastitu podružnicu koja će biti zadužena za razvoj letećeg vozila, dok će im Suzuki pomoći u pripremama za proizvodnju. Među inim, proizvodnja vozila planirana je u Suzukijevoj tvornici u centralnom Japanu, a japanska tvrtka trebala bi i osigurati stručnjake koji će raditi na tom projektu.

O letećim vozilima puno se govori i na ovotjednom Paris Airshowu. Među inim, svoje ambicije ponovno su najavili i iz njemačke tvrtke Volocopter, iz koje se nadaju kako će njihovi prvi leteći taksiji poletjeti već sljedeće godine tijekom Olimpijskih igara u Parizu.

Zračni taksi Iz Archer Aviationa najavili početak proizvodnje letećih taksija

Bit će zanimljivo vidjeti hoće li ekipa iz Volocoptera uspjeti u ostvarenju svog nauma koji se, kao i planovi Suzukija i SkyDrivea čine prilično ambiciozni, no čini se kako ipak nismo toliko daleko od dana kada će poletjeti prvi komercijalni zračni automobil.

Izvor: Reuters

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti