Leteći automobili bili su jedan od dječjih snova suosnivača Googlea Larryja Pagea, a on je te snove odlučio pretvoriti u stvarnost investicijom u startup Kittyhawk osnovan još 2010. godine. Zanimljivost vezana uz ovu tvrtku jest da ju vodi još jedan bivši Googleovac - Sebastian Thrun, koji je, među inim, vodio razvoj njihova autonomnog automobila i pametnih naočala.

Air-One Otvorena prva zračna luka za dronove i leteće taksije

Cilj Kittyhawka bio je napraviti električne letjelice koje će moći polijetati i slijetati vertikalno, tako da im ne bi trebala klasična aerodromska pista. Prije 4 godine kompanija je predstavila Kittyhawk Flyer, električni ultra laki zrakoplov za jednu osobu koji je mogao letjeti koji metar iznad mora/vode, no njegov je razvoj s vremenom prekinut, a većina zaposlenika koja su radila na tom projektu dobila je otkaz. Tvrtka se nakon toga fokusirala na razvoj električnog zračnog taksija nazvanog Cora te su 2019. dogovorili strateško partnerstvo s Boeingom kroz zajedničku kompaniju nazvanu Wisk Aero sa sličnim ciljem - razvojem letećih automobila i zračnih taksija.

CityAirbus Airbus predstavio leteći taksi: CityAirbus bi trebao prvi put poletjeti 2023. godine

No kako smo saznali ovaj tjedan, Larry Page ipak neće ispuniti svoje dječačke snove i ambicije kroz Kittyhawk. Naime, iz kompanije su objavili kako su donijeli odluku o njenom gašenju. Dok Kittyhawk odlazi u povijest, Wisk Aero će ipak nastaviti s radom. Tako su barem objavili iz Boeinga iz kojeg ne očekuju da će ova odluka utjecati na daljni rad kompanije koju su zajedno pokrenuli. Mi smo ponosni osnivači Wisk Aera i uzbuđeni smo zbog inovacija koje ćemo vidjeti, a koje predstavljaju budućnost zračnog električnog putovanja, komentirali su se iz tvrtke.

Izvor: Tech Crunch

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju