Otvorena prva zračna luka za dronove i leteće taksije

U Coventryju je otvoren Air-One, tzv. veriport za električne leteće taksije i autonomne dronove, a tijekom sljedećih pet godina planira se izgradnja još 200 takvih zračnih luka.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 25.04.2022. / 10:54

Air-One (Foto: Urban-Air Port)

Kada u budućnosti naručite taksi, vjerojatno nećete gledati po cesti, već u - zrak. Takva bi barem mogla biti budućnost prijevoza u kojoj će dronovi i leteći automobili, odnosno taksiji zamijeniti dosadašnje taksije ili će postati još jedan dodatni i brži način prijevoza.

Slika nije dostupna Infrastruktura budućnosti: Krajem godine otvara se zračna luka za leteće taksije i dronove

Jasno, od toga smo još jako daleko, no brojne kompanije već razvijaju takva vozila, a u Coventryju je otvorena i prva zračna luka za dronove i leteće automobile i taksije nazvana Air-One. Ambicije Urban-Air Porta, tvrtke koja je zaslužna za ovaj, kako ga nazivaju, veriport (zračnu luku za električna vozila koja će moći polijetati i slijetati vertikalno - VTOL) iznimno su velike te tijekom sljedećih pet godina namjeravaju otvoriti čak 200 takvih zračnih luka, u Velikoj Britaniji, ali i u zemljama diljem svijeta.

Prema Rickyju Sandhuu, osnivaču i izvršnom predsjedniku tvrtke, otvaranje prvog veriporta predstavlja važan trenutak za novu generaciju transporta. Automobili imaju ceste. Vlakovi imaju željeznice. Zrakoplovi imaju zračne luke. Sada VTOL letjelice imaju Urban-Air Port, komentirao je Sandhu i rekao kako će prijevoz budućnosti unutar, ali i između gradova biti ugljično neutralan te više neće biti prometnih gužvi, dok će gradovi biti još povezaniji.

Razlog zašto je prva ovakva zračna luka otvorena u Coventryju jest njegova lokacija “u srcu Velike Britanije” jer je od većine dijelova zemlje udaljen unutar četiri sata vožnje. Naravno, u budućnosti se takav veriport planira izgraditi i u Londonu.

Za početak će se na njemu održavati testni letovi, dok bi u budućnosti Air-One trebao služiti na četiri važna tržišta - leteći taksiji, autonomni dostavni dronovi, upravljanje hitnim situacijama i katastrofama te za logistiku i obrambene operacije.

Slika nije dostupna Airbus predstavio leteći taksi: CityAirbus bi trebao prvi put poletjeti 2023. godine

Otvaranje veriporta financijski je podržala i britanska vlada, a ministar zrakoplovstva Robert Courts naglasio je kako će otvaranje Air-Onea revolucionarizirati način na koji ljudi i roba putuju diljem Britanije.

Izvor: Daily Mail
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti