Velike kompanije u minusu: Nastavlja se veliki pad tržišta računala

Ponovno je zabilježen pad isporuka računala, a prema jednoj analitičkoj kompaniji u trećem ovogodišnjem kvartalu u minusu je bio i Apple

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 10.10.2015. / 09:14

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Problemi za proizvođače osobnih računala traju već godinama te veliki broj kompanija iz kvartala u kvartal bilježi smanjenje prodaje PC-a. Isti problemi nastavili su se i u prethodnom kvartalu u kojem je također zabilježen veliki pad prodaje koji, ovisno o analitičkoj kompaniji koja je objavila rezultate stanja na tržištu, iznosi između 7,7 pa do čak 10,8 posto, što su puno lošije brojke od ranije očekivanih. Negativni trend na tržištu, čini se, nije uspio izbjeći niti Apple koji je u posljednje dvije godine bilježio odlične prodajne rezultate svojih prijenosnika i stolnih računala, a u trećem ovogodišnjem kvartalu, prema podacima IDC-a, zabilježili su pad od 3,4 posto.

Podaci Gartnera malo su drugačiji te je prema njima Apple ipak u malom plusu (1,5 posto), a iako su novinari kontaktirali Cookovu kompaniju vezano uz ove brojke, komentara iz Applea još nema. Prema Gartneru, pad isporuka od četiri posto na tržištu računala zabilježile su dvije vodeće PC kompanije – Lenovo koji je tijekom ovog tromjesečja prodao skoro 15 milijuna računala i sada drži malo više od petine cijelog tržišta, dok je Hewlett-Packard isporučio 13,6 milijuna računala. Na trećem mjestu nalazi se Dell koji je zabilježio blagi porast isporuka računala (0,5 posto) te je ta brojka premašila deset milijuna, dok četvrto mjesto sada pripada Appleu koji drži 7,6 posto tržišta. Najviše razloga za nezadovoljstvo lošim trećim kvartalom imaju Acer i Asus – prema rezultatima Gartnera broj isporuka Acerovih računala smanjen je za skoro dvadeset posto, dok je u dvoznamenkastom minusu bio i Asus (10,1 posto).

Zanimljivo je kako su ranije analitičari kao dva najveća razloga za probleme tržišta osobnih računala često naglašavali popularnost tableta i nezadovoljstvo korisnika Windowsima 8, a sada kada je usporen veliki rast prodaje tableta i kada je korisnicima dostupna nova verzija Windowsa koja je 'pokupila' brojne pohvale, prodaja računala i dalje je u velikom minusu. Jedan od razloga za to mogu biti upravo novi Windowsi koji su Microsoftov 'dvosjekli mač' jer je nadogradnja starijih verzija Microsoftovog operativnog sustava potpuno besplatna tako da će dio korisnika koji je bio nezadovoljan 'osmicom', umjesto kupovine novog računala, besplatno nadograditi operativni sustav i nastaviti koristiti starija računala. Situacija na ovom tržištu trebala bi se popraviti tijekom posljednjeg kvartala kada tradicionalno školarci i studenti kupuju nova računala, odnosno u vrijeme blagdanskog šoping razdoblja tijekom kojeg je povećana potrošnja za gadgetima i računalima.  

Izvor: The Verge

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti