Veliki korak prema letećim taksijima: Stižu ranije od očekivanog?

Partnerstvo između Kitty Hawka, u koje je novac uložio suosnivač Googlea Larry Page, i Boeinga trebalo bi ubrzati razvoj letećih taksija.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 27.06.2019. / 11:45

Kitty Hawk Flayer (Foto: Kitty Hawk)

Posljednjih godina brojne kompanije ulažu milijarde dolara u različita rješenja urbanog transporta budućnosti – dio njih novac ulaže u autonomne automobile koji bi jednog dana mogli zavladati cestama diljem svijeta, no za neke kompanije budućnost javnog transporta nije na zemlji, već u zraku. Sve se više govori o zračnim taksijima, odnosno autonomnim letjelicama koje mogu vertikalno polijetati i slijetati kao helikopteri i ljude brzo i, naravno, zračnim putem odvesti do željene destinacije.

Kitty Hawk Cora (Foto: YouTube) San osnivača Googlea uskoro će postati stvarnost

U takav način prijevoza budućnosti ulažu poznate zrakoplovne kompanije poput Boeinga i Airbusa, kao i npr. Uber, a iako su prvi modeli već poletjeli i testiraju se neko vrijeme, morat ćemo još sačekati prije nego što preko aplikacije na mobilnom uređaje budemo mogli naručiti zračni prijevoz. Ipak, čini se kako vrijeme zračnih taksija dolazi ranije od očekivanog, smatraju na Engadgetu te bi se njihov razvoj mogao ubrzati nakon sklopljenog partnerstva Kitty Hawka i Boeinga.

Iako mnogima ime Kitty Hawk neće puno značiti, riječ je o kompaniji u koju je veliki novac uložio suosnivač Googlea Larry Page te koju vodi jedan poznati (bivši) zaposlenik Googlea – Sebastian Thun, koji je bio zadužen za razvoj autonomnih vozila te kompanije. Do sada je Kitty Hawk predstavio dva projekta – Cora i Flayer koji se već testiraju te će biti zanimljivo vidjeti kako će na daljnji razvoj utjecati sklopljeno partnerstvo s Boeingom.

Putničko leteće vozilo (Foto: Boeing) "Ovako izgleda revolucija": Boeing predstavio budućnost prijevoza

Što će ovo partnerstvo konkretno značiti, još nije poznato, no u službenom priopćenju za medije navodi se kako će kompanije surađivati na naprednom sustavu sigurne zračne mobilnosti koji će povezati "inovaciju Kitty Hawka s Boeingovim znanjem iz aeronautike". Steve Nordlund iz Boeinga naglasio je kako ih ovo partnerstvo zbližava zajedničkom cilju napretka budućnosti mobilnosti – na tu budućnost sigurno ćemo morati sačekati još neko vrijeme i ona neće ovisiti samo o tehničkom napretku, već i o regulativi, no jasno je kako je dan kada će leteći taksiji postati realnost sve bliži.

Izvor: Engadget

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti