Veliko iznenađenje: Ovo je najprodavaniji telefon u Velikoj Britaniji

Podaci jedne analitičke kompanije pokazali su da je u Velikoj Britaniji u drugom kvartalu iPhone SE zauzeo prvo mjesto na tržištu, ispred iPhonea 6S i Galaxyja S7

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 13.08.2016. / 07:44

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Nakon rekordnih prodajnih brojki koje je Apple ostvario s iPhoneom 6 i 6 Plus, Timu Cooku i ekipi bilo je jasno da će s nasljednicima ovih uređaja (koji nisu donijeli nikakve veće promjene i novitete) teško ponovno prodati tako veliki broj telefona te je u posljednja dva kvartala prvi put od predstavljanja iPhonea 2007. zabilježen pad prodaje njihovih smartphonea. Kao jedno od rješenja za povećanje prodaje u ovoj su se kompaniji odlučili za neobičan potez – dok su danas sve popularniji phableti s ekranima od 5,5 i više inča, Apple je predstavio telefon s dijagonalom ekrana od 4 inča. Iako su se mnogi analitičari pitali kakva će biti potražnja za ovakvim malim telefonom, čini se kako su snažan hardver koji može parirati današnjim najjačim telefonima i pristupačna cijena (riječ je o najjeftinijem predstavljenom iPhoneu) ipak privukli veliki broj ljubitelja ove kompanije.

Iz Applea nisu objavili konkretne prodajne brojke za pojedine modele, već samo ukupan broj prodanih iPhonea u posljednjem ovogodišnjem kvartalu, no prema rezultatima istraživanja kompanije Kantar Worldpanel, a na iznenađenje većine analitičara mobilnog tržišta, iPhone SE najprodavaniji je pametni telefona u drugom kvartalu u Velikoj Britaniji te je prodan u više primjeraka u odnosu na iPhone 6S i Galaxy S7 (Edge). Appleov telefon s 4 inčnim ekranom tako je u drugom ovogodišnjem tromjesečju zauzeo 9,2 posto mobilnog tržišta Velike Britanije, dok je iPhone 6S zauzeo 9,1 posto tržišta. Što se SAD-a tiče, na ovom su tržištu ipak dominantniji telefoni s većim ekranima te su u posljednjem kvartalu iPhone 6S i 6S Plus zajedno zauzeli 15,1 posto tržišta, dok su Samsungovi modeli Galaxy S7 i S7 Edge zauzeli 14,1 posto tržišta. iPhone SE u SAD-u zauzeo je 5,1 posto tržišta što je dosta manje u odnosu na Veliku Britaniju, no i dalje je riječ o odličnim brojkama s obzirom da se radi o telefonu s 4 inčnim ekranom.

'Novi 4 inčni iPhone SE pokazao se uspješnim i na tržištima u razvoju i razvijenim tržištima te je privukao veliki broj korisnika koji su prvi puta kupili smartphone, kao i dio dosadašnjih korisnika Androida koji su prešli na Appleov ekosustav', komentirali su odlične prodajne rezultate iPhonea SE u analitičkoj kompaniji IDC. Za manje od mjesec dana Tim Cook predstavit će nove modele iPhonea tako da će Apple ove godine prvi puta predstaviti tri modela telefona – iPhone SE, 7 i 7 Plus.

Izvor: TechTimes 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti