Veliko otkriće znanstvenika moglo bi promijeniti naše shvaćanje svemira

Zahvaljujući sustavu radioantena ALMA u Čileu otkrivene su nove i veličanstvene galaksije za koje ranije nismo znali da postoje.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 08.08.2019. / 07:09

Galaksija (Foto: Getty images)

Znanstvenici su pronašli nove, do sada neotkrivene galaksije koje bi nam mogle pomoći u otkrivanju nekih osnovnih pitanja o svemiru i njegovu postanku, a mogli bi odgonetnuti misterij crnih rupa. Astronomi nova otkrića nazivaju "skrivenim blagom" te bi ta saznanja mogla promijeniti naše shvaćanje svemira.

Varšavski teleskop i galaktički Cefeidi Znanstvenici otkrili zanimljive "obline" u našoj galaksiji

Otkrića novih galaksija u suprotnosti su s prijašnjim modelima koji se odnose na prve dvije milijarde godina od postanka svemira. Iako je riječ o najvećim galaksijama otkrivenima dosad, njihovo svjetlo koje stigne do našeg planeta, zbog velike udaljenosti, u potpunosti izblijedi, zbog čega one nisu vidljive ljudskom oku ni teleskopu Hubble. To je šteta, komentirao je novootkrivene galaksije doktor znanosti Tao Wang, koji je s ekipom znanstvenika radio na otkrivanju novih galaksija jer, kada bismo ih mogli vidjeti, "prizor noćnog neba sa Zemlje bio bi veličanstven".

Dio znanstvenika već je sumnjao na postojanje tih galaksija zahvaljujući ranijim infracrvenim podacima sa svemirskog teleskopa Spitzer, a službenu potvrdu da takve udaljene galaksije zaista postoje dobili su korištenjem radioteleskopa ALMA postavljena u pustinji Atacama u Čileu koji istražuje svemir na milimetarskom i submilimetarskom području nevidljivog elektromagnetskog spektra.

SICSA Ovo je jedini studij svemirske arhitekture na svijetu

Znanstvenici su uspjeli povezati podatke s ovog i drugih opservatorija koji su im pružili još dublju sliku svemira, kakva ranije nije bila dostupna te se nadaju da će ima ta slika, odnosno nova otkrića pomoći u stjecanju novih saznanja o samom svemiru i crnim rupama.

Izvor. The Independent
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti