VIDEO Američki marinci testiraju AI sustav koji im omogućuje da puškom obaraju dronove na 180 metara udaljenosti

Američki marinci testiraju novi automatizirani sustav pametnih ciljnika za jurišne puške koji koristi preciznost pokretanu umjetnom inteligencijom za suzbijanje rastućih prijetnji dronova na bojištu.

Branimir Vorša | 25.10.2024. / 11:20

Američki marinci testiraju ZeroMarkov sustav FCS
Američki marinci testiraju ZeroMarkov sustav FCS (Foto: @zeromarkinc/X)

Američki marinci testiraju novu tehnologiju kako bi ojačali svoju obranu od prijetnji bespilotnih letjelica, koristeći ZeroMarkov napredni sustav kontrole vatre (FCS) za poboljšanje ciljanja jurišnom puškom putem automatiziranih prilagodbi. Riječ je o dijelu stalnih napora da se svakom američkom marincu osiguraju učinkovite mogućnosti borbe protiv dronova.

Posljedica napada ruskih dronova na ukrajinska oklopna vozila Ukrajina proizvodi novo AI oružje koje bi konačno trebalo stati na kraj rojevima ruskih dronova

Havajska 3. divizija marinaca nedavno je demonstrirala automatsku jurišnu pušku M27 opremljenu sustavom FCS uživo. ZeroMark, osnovan 2022. godine sa sjedištem u New Yorku, nedavno je prikupio 7 milijuna dolara u krugu financiranja za unaprjeđenje svoje tehnologije protiv dronova.

ZeroMark FCS je alat pokretan umjetnom inteligencijom koji poboljšava točnost ciljnika i mogućnosti borbe protiv dronova, pružajući marincima prijenosni alat za otkrivanje prijetnji i odgovor na njih u stvarnom vremenu, navodi se u opisu objavljene fotografije 3. divizije marinaca, koji prenosi portal The War Zone.

ZeroMarkov FCS nije prva tehnologija protiv dronova koju su američki marinci testirali. Prethodno su procijenili kompjuterizirane ciljnike SMASH 2000 izraelske tvrtke Smart Shooter, koji otkrivaju i prate mete te sprječavaju pucanje osim ako oružje nije poravnato sa stvarnim ciljem. Poput SMASH-a, ZeroMarkov sustav koristi elektro-optičke kamere, LIDAR i strojni vid za otkrivanje dronova, uz podršku softverskih algoritama. Međutim, ZeroMarkov motorizirani kundak izdvaja ga prilagođavanjem ciljnika na temelju unosa senzora za preciznost i brzinu.

Izvršni direktor ZeroMarka Joel Anderson objasnio je tu značajku. Mehanizirani kundak ne pomiče vojnikovu ruku, on stvara virtualni okret između položaja ramenog jastučića i držanja ruke što stvara kutnu promjenu osi cijevi. Kontrolni sustavi za njega modelirani su tako da kompenziraju sve ljudske čimbenike (propriocepciju, buku, kretanje, okretni moment, itd.), kao i kretanje drona. Dakle, ako usmjerite pušku u smjeru drona... sustav će učiniti ostalo, pojasnio je Anderson.

Kineski vojnik Ovo je jedan od najvećih strahova američke vojske: Ako Rusi i Kinezi to prvi naprave…

Dizajniran za fleksibilnost, ZeroMarkov FCS može se instalirati na više vrsta pušaka, uključujući obitelji AK-47, AR-15 i Tavor. Sustav, kako tvrdi ZeroMark, omogućuje vojnicima da pogode malu bespilotnu letjelicu na 183 metra jednako lako kao da gađaju krug promjera 20 metara na istoj udaljenosti.

Sve veća potražnja za tehnologijom za borbu protiv dronova, posebno u Ukrajini, naglašava rastuću potrebu za prijenosnim alatima za borbu protiv dronova. ZeroMark je u pregovorima o slanju FCS jedinica u Ukrajinu i njihovom predstavljanju američkoj vojsci.

Iako je neizvjesno hoće li američki marinci usvojiti ZeroMarkov FCS, potreba za poboljšanim mogućnostima ciljanja dronova za pojedinačne vojnike postaje kritična.
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti