Ukrajina proizvodi novo AI oružje koje bi konačno trebalo stati na kraj rojevima ruskih dronova

Ukrajina razvija novu bespilotnu letjelicu kako bi se suprotstavila ruskim dronovima Geran-2, s ciljem bržeg, jeftinijeg presretanja neprijateljskih bespilotnih letjelica poboljšanih umjetnom inteligencijom.

Branimir Vorša | 21.10.2024. / 16:00

Posljedica napada ruskih dronova na ukrajinska oklopna vozila
Posljedica napada ruskih dronova na ukrajinska oklopna vozila (Foto: Afp)

Ukrajinska neprofitna organizacija Wild Hornets razvija novu bespilotnu letjelicu, nazvanu Sting, kako bi se suprotstavila ruskim dronovima Geran-2 (klon iranskog Shahed-136 drona). Dron je dizajniran da leti brzinom većom od 160 kilometara na sat, dosežući visinu od 3000 metara.

Iako je Sting još uvijek u razvoju, britanski list The Telegraph otkriva da će na kraju koristiti sustav za ciljanje pomoću umjetne inteligencije, iako trenutno zahtijeva pilota za upravljanje. U izvješću je prikazana fotografija drona, koja ga prikazuje kao kvadrokopter s eksplozivnim teretom i kupolom u kojoj je smještena kamera.

Kineski vojnik Ovo je jedan od najvećih strahova američke vojske: Ako Rusi i Kinezi to prvi naprave…

Wild Hornets je od 2023. isporučio više od 14.000 bespilotnih letjelica ukrajinskoj vojsci, a za Business Insider su potvrdili da je projekt novog drona u tijeku. Moći ćemo vas obavijestiti više kada to bude moguće, odgovor je koji je Business Insider dobio putem emaila, no dodatni detalji oko drona su ostali neotkriveni zbog sigurnosnih razloga.

U objavi na platformi X, Wild Hornets je naglasio hitnost projekta, napominjući da se 30 do 80 Shaheda lansira protiv ukrajinskih gradova svaki dan. Skupina je stekla priznanje ranije ove godine nakon što je stvorila bespilotne letjelice sposobne za isporuku termita i pucanje iz lakog oružja.

Točne mogućnosti Stinga ostaju nejasne, iako se očekuje da će biti konkurentan brzini Shahed-136 od 185 kilometara na sat. Ukrajinske snage uspješno su koristile FPV bespilotne letjelice za presretanje izviđačkih sustava, poput Orlana-10, a Wild Hornets je već modificirao neke bespilotne letjelice za obaranje neprijateljskih bespilotnih letjelica.

Dron napada ruski protuzračni sustav Osa VIDEO Ukrajina se pohvalila uništenjem ruskog proturaketnog sustava od 10 milijuna dolara dronom koji vrijedi nekoliko stotina dolara

Prijavljeno je da je cijena Stinga znatno niža od cijene Shahed-136 drona, koji košta otprilike 30.000 dolara. Prosječna cijena je nekoliko desetaka puta niža od cijene drona Shahed, rekao je izvor iz Wild Hornetsa za The Telegraph.

I Ukrajina i Rusija jako ulažu u proizvodnju bespilotnih letjelica, pri čemu Moskva planira povećati proizvodnju na 1,4 milijuna bespilotnih letjelica godišnje, dok Ukrajina cilja na proizvodnju od 4 milijuna dronova godišnje.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti