VIDEO Ukrajina se pohvalila uništenjem ruskog proturaketnog sustava od 10 milijuna dolara dronom koji vrijedi nekoliko stotina dolara

Korištenje dronova u ratu opetovano se pokazuje kao odlično jeftino rješenje za uništavanje skupocjene vojne opreme, a primjer iz Ukrajine još je jednom podsjetio na tu činjenicu.

Branimir Vorša | 08.10.2024. / 12:15

Dron napada ruski protuzračni sustav Osa
Dron napada ruski protuzračni sustav Osa (Foto: Defence Intelligence of Ukraine/Youtube)

Nedavno objavljeni video iz Ukrajine prikazuje uništavanje skupog ruskog protuzračnog obrambenog sustava jeftinom bespilotnom letjelicom. Snimka koju je podijelila ukrajinska vojna obavještajna služba GUR prikazuje trenutak kada je specijalna jedinica Kryla uništila ruski protuzračni raketni sustav Osa.

Roj vojnih dronova, arhiva Ukrajinski zapovjednik tvrdi da dronovi uskoro neće trebati pilote ili operatere: "Sami će odlučivati kamo će ići i kako pogoditi cilj"

Na videu se vidi kako dron leti izravno prema kompleksu Osa, a prate ga kadrovi tog istog sustava kojeg guta plamen. Prema GUR-u, kompleks Osa procijenjen je na vrijednost od 10 milijuna dolara, dok je korišteni dron koštao samo nekoliko stotina dolara.

Dronovi su postali ključno oružje u ruskoj invaziji na Ukrajinu, a obje zemlje ih intenzivno koriste za napade, izviđanje i usmjeravanje topničke vatre. U sukob su uvedene, i bespilotne letjelice vojne klase, i komercijalne bespilotne letjelice koje se obično koriste u rekreativne, a ne ratne svrhe.

Ukrajina, suočena s izazovima u osiguravanju naprednog naoružanja od saveznika, uspjela je ukloniti znatno skuplju rusku opremu s ovim pristupačnim bespilotnim letjelicama. Osim sustava Osa, Ukrajina je navodno uništila ruski helikopter Mi-28, procijenjen na 18 milijuna dolara.

Proizvodnja bespilotnih letjelica u Ukrajini i Rusiji porasla je od eskalacije sukoba u veljači 2022. Ukrajina ima prednost u tom području, a predsjednik Volodimir Zelenskij izjavio je da obrambena industrija Ukrajine sada može proizvesti 4 milijuna bespilotnih letjelica godišnje.

Američka JSOW klizna bomba Stiže i JSOW: Ukrajina će od Amerikanaca dobiti novu preciznu klizeću bombu

Oslanjanje obiju strana na bespilotne letjelice promijenilo je dinamiku rata, uz veliku upotrebu protuzračnih obrambenih sustava. Opsežna uporaba protuzračne obrane neutralizirala je veću prednost ruskog zrakoplovstva. Stručnjaci upozoravaju da zapadnim državama nedostaje dovoljno bespilotnih letjelica i sposobnosti protuzračne obrane da se suprotstave budućoj ruskoj prijetnji.

Izvor: Business Insider

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti