VIDEO Automobil koji sam čisti snijeg sa sebe? To morate vidjeti

Ova bi mogućnost mogla biti primamljiva mnogim vozačima u sjevernim predjelima. Ali ima i jedan nedostatak.

Martina Čizmić | 23.02.2024. / 09:49

Nio ET9 (Foto: Nio)

 Snijeg i led među najgorim su stvarima za vozače. Ne samo zbog otežanih uvjeta vožnje, već zbog činjenice da je potrebno očistiti automobil prije samog kretanja na put.

No, čini se kako su u Kini riješili taj problem. Točnije, kineski proizvođač električnih automobila Nio, osmislio je način na koji je moguće automobil očistiti od snijega u samo nekoliko trenutaka. Led ćete i dalje morati strugati sami. 

Sudeći prema videu koji je objavljen na kineskoj mreži Weibo, a proširio se i po drugim mrežama, Niov nadolazeći luksuzni automobil, ET9, koji bi trebao na tržište doći početkom 2025. godine, ima posebnu tehniku "obrane" od snijega.

U videu se vidi kako automobil otresa snijeg sa svoje površine, poput psa, zahvaljujći naprednom sustavu ovjesa koji se sastoji od zasebne hidrauličke pumpe za svaki kotač.

Iako snimka djeluje impresivno, komentatori su skeptični jer je snijek kojeg automobil otresa sa sebe nov i lagan. Kako bi se ponašao u situaciji da se taj snijeg topi i ponovno zaledi na automobilu? Osim toga, nekako se treba riješiti i snijega koji padne na tlo kad se automobil otrese.

No, u situaciji u kojoj vam se žuri na posao, ovakav način čišćenja snijega s automobila, mogao bi se svidjeti mnogima. 

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti