VIDEO Inženjeri robotike napravili najbrže cipele na svijetu - Moonwalkere

Zamislite da možete hodati brzinom kojom inače lagano trčite. To je sad moguće, jer tu je obuća Moonwalker, koja omogućava korisniku da hoda brzinom od 11,2 km/h.

Branimir Vorša | 28.10.2022. / 11:46

Moonwalker obuća
Moonwalker obuća (Foto: Kickstarter)

Inženjeri robotike predstavili su nešto što nazivaju najbržim cipelama na svijetu, odnosno obuću dizajniranu s osam kotača koji povećavaju brzinu hoda za čak 250 posto.

Nativ te nove obuće je Moonwalker, a funkcionira tako da se zapravo vežu oko vaših cipela ili tenisica i guraju vas naprijed pomoću sićušnih električnih motora koji pokreću kotače s utezima, oponašajući na neki način koturaljke.

Riječ je o inovaciji tima inženjera robotike tvrtke Shift Robotics, koji su na ideju došli kad je osnivač te tvrtke Xunjie Zhang, tijekom jednog odlaska na posao, odlučio zapravo poboljšati hodanje, a ne ga zamijeniti nečim drugim. Dotad je na posao išao skuterom, a taj dan ga je umalo udario automobil.

Biljna mačeta VIDEO Dali biljci mačetu "u ruke", a ona pokazala da nije baš tako miroljubiva kao što izgleda

Tada sam se počeo pitati zašto nikad nisam hodao tih 30 minuta. Ne samo da je to sigurno putovanje na posao, već je i dio onoga što jesmo. Pa sam krenuo s misijom poboljšanja hodanja umjesto da ga zamijenim, rekao je Zhang.

Moonwalker obuća povećava brzinu hoda s prosječnih 4,8 kilometara na sat na 11,2 kilometara na sat. Tajna Moonwalker obuće su jedinstveni algoritmi strojnog učenja koji se prilagođavaju hodu korisnika.

Ipak, cijena para najbrže obuće na svijetu je nemalih 1399 dolara, a projekt se nalazi i na Kickstarteru, gdje je već prikupio ciljana sredstva od 90.000 dolara.

Zhang je iskoristio svoje iskustvo kao inženjer propulzije mlaznih motora i proveo posljednje četiri godine pokušavajući pronaći način da poveća brzinu hoda, oslanjajući se na inženjering ljudskog tijela.

Zhang i njegov tim razvili su kontroler motora izrađen po narudžbi, precizni mjenjač i učinkovitu bateriju. Svi ti dijelovi su smanjeni na manju veličinu i ugrađeni u obuću. Moonwalker obuća se napaja baterijskim ćelijama koje se potpuno napune za sat i pol vremena te daju oko deset kilometara dometa.

Mehanička neuronska mreža Američki znanstvenici razvili koncept koji bi trebao omogućiti puno ugodnije putovanje zrakoplovom

Moonwalkeri startaju u zaključanom načinu rada, gdje naša elektronička kočnica u potpunosti blokira kotače. Da biste ušli u Shift Mode, gdje hodate brzinom trčanja, podignite desnu petu u zrak i zakrenite je u smjeru kazaljke na satu prema lijevoj nozi, dok nožni prst držite na tlu. Da biste se vratili u zaključani način rada, podignite desnu petu u zrak, a zatim je vratite na tlo. tako ste spremni za stepenice, autobuse, vlakove ili bilo gdje drugdje gdje ne želite hodati brzinom trčanja, pojašnjavaju mehaniku rada te obuće iz Shift Roboticsa.

I na koncu, dok hodate, algoritmi pokretani umjetnom inteligencijom uče vaše pokrete kako bi pružili prirodne pokrete hodanja.

Izvor: Daily Mail

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti