VIDEO "Malo je super, malo odvratno": Pogledajte što NASA-in astronaut izvodi s bocom kečapa na ISS-u

Ako ste se ikad pitali kako se kečap jede u svemiru, sada možete to jasno i vidjeti. Problem je, što bi se nekima čitava stvar mogla i zgaditi.

Branimir Vorša | 26.10.2024. / 08:00

Astronaut jede kečap na ISS-u
Astronaut jede kečap na ISS-u (Foto: @dominickmatthew/X)

Na Međunarodnoj svemirskoj postaji (ISS) čak se i jednostavna rutina poput jedenja kečapa ima jedinstveno iskustvo. NASA-in astronaut Matthew Dominick nedavno je istaknuo neobičnu prirodu takvih aktivnosti u svemiru objavivši video na kojem si šprica kečap u usta u okruženju mikrogravitacije.

U snimci podijeljenoj na platformi X, Dominick pokazuje kako se kečap prilikom istiskivanja u mikrogravitaciji rasteže u dugačku liniju, a zatim formira "toranj" koji izlazi iz usta, sve dok ga on naposljetku ne usiše. Ovo je namijenjeno svim ljubiteljima kečapa. Svi s kojima sam podijelio ovo misle da je to, ili sjajano, ili odvratno. Ništa između. Događaju se i neke zanimljive znanstvene stvari, napisao je u objavi Dominick.

Mikrogravitacija na ISS-u, koji kruži 400 kilometara iznad Zemlje, uzrokuje da se objekti ponašaju drugačije nego na površini planeta, gdje je gravitacija konstantna. Kečap ne pada, već formira ravnu liniju dok izlazi iz boce. Korisnici X reagirali su sa zadovoljstvom, pri čemu je jedan komentirao: Malo je super, malo odvratno, dok je drugi korisnik pak komentirao: To je vrsta znanosti kojom se trebamo baviti tamo gore!

Dominick se, zajedno s kolegama, NASA-inim astronautima Michaelom Barrattom i Jeanette Epps te Roscosmosovim kozmonautom Alexanderom Grebenkinom, vratio na Zemlju u petak, sletivši u Meksički zaljev u SpaceX Crew Dragonu. Njihov povratak bio je odgođen zbog tehničkih problema s Boeingovom kapsulom Starliner, uraganom Miltonom i nemirnim morem, što je dovelo do misije od osam mjeseci - najduže dosad za tim koji je na ISS putovao Crew Dragonom.

NASA-in Nick Hague i Roscosmosov Aleksandr Gorbunov, koji su na postaju stigli u rujnu, ostaju na ISS-u zajedno s astronautima Butchom Wilmoreom i Suni Williams, koji su pak zapeli na ISS-u zbog problema s njihovom letjelicom Boeing Starliner i koji bi se na Zemlju trebali vratiti u 2025. godini.

Izvor: Daily Mail

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti