VIDEO "Ne, ti stani!": Pogledajte kakve je muke policajac imao s Waymovim samovozećim automobilom

Što se dogodi kad se samovozeći automobil nađe u krivo vrijeme na krivom mjestu, otkrio je jedan američki policajac, koji je vozilo pokušao urazumiti naredbama i svjetlosnim signalima.

Branimir Vorša | 03.05.2023. / 12:23

Policajac signalizira Waymovom automobilu da stane
Policajac signalizira Waymovom automobilu da stane (Foto: Vimeo/The Drive)

Susreti samovozećih vozila s hitnim službama nisu baš najbolja kombinacija. Loša iskustva policije, vatrogasaca i medicinskih ekipa sa samovozeećim vozilima proizlaze iz nesposobnosti tih vozila da prepoznaju ljudske upute ili se ona jednostavno pojavljuju na krivom mjestu u krivo vrijeme.

Na internetu se nedavno pojavila snimka policajca koji pokušava "urazumiti" samovozeći automobil, čime god mu je palo na pamet.

Policija zaustavila autonomni automobil Sve je veći broj prometnih nesreća s robotaksijima: Evo što najčešće naprave vozači nakon sudara s autonomnim automobilima

Ne, ti stani!, povikuje policajac na snimci prema Waymovom samovozećem Jaguar I-Paceu. Policajac je i s upaljenom bakljom usred bijela dana gestikulirao vozilu da stane. Automobil ipak nije stao pa je drugi policajac stao ispred njega dok je njegov kolega kontaktirao dispečera za pomoć.

Riječ je o snimci koja je nastala 9. veljače u blizini četvrti Sunset u San Franciscu, prema pisanju portala Mission Local. Hitne službe su u navedeno vrijeme i na navedenom mjestu reagirale na dojavu o požaru, a onda je vatrogasce u intervenciji spriječio Waymov spomenuti samovozeći automobil, tako što je htio prijeći preko njihovih crijeva s vodom pod pritiskom.

Imam malo problema s Waymovim autonomnim vozilom koje se polako približava jednom od vodenih crijeva. Postoji li način da kontaktirate nadležne da dođu i onesposobe ovo vozilo? Ne vjerujem ovoj umjetnoj inteligenciji, rekao je policajac dispečeru putem radija.

Waymov autonomni taksi Je li ovo dokaz da su roboti bolji vozači od ljudi? Waymo se pohvalio novim podacima svojih robotaksija

Daljinski operateri onesposobili su Waymov Jaguar, a potkraj snimke vidi se kako netko ulazi u to vozilo i odvozi ga s mjesta događaja.

Waymo tvrdi da rade na podučavanju svojih automobila kako slijediti upute drugih vozača i osoblja hitne pomoći. No, samovozeći automobili koji nenamjerno zalutaju u područje djelovanja hitnih službi mogu imati i neke prednosti.

Nekako je funkcioniralo, jer je bio poput barikade, rekao je policajac.

Izvor: Mission Local

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti