VIDEO Novi turski vojni dron snimljen u kratkom letu, uskoro i pravi službeni let?

Turska je sve bliže uvođenju novog vojnog drona u službu i jačanju svojeg zračnog arsenala.

Branimir Vorša | 04.12.2022. / 08:38

Baykar Kizilelma
Baykar Kizilelma (Foto: Baykar Technologies/Youtube)

Novi turski vojni dron Kizilelma, tvrtke Baykar, obavio je svoj prvi, kratki let. Kizilelma je "raširila krila" iznad piste u centru za letačku obuku i testiranje Akinci u Turskoj.

Riječ je o vojnoj bespilotnoj letjelici s takozvanim stealth odlikama, o čijem predstavljanju smo nedavno i izvjestili.

Bayraktar Kizilelma Turska pokazala svoj novi vojni dron, koji će navodno biti brži od zvuka te sposoban i za zračne borbe

Testiranje u kojem je Kizilelma poletjla prošlo je uspješno, rekao je Baykarov glavni tehnološki direktor Selcuk Bayraktar. Test se sastojao od ubrzanja drona po pisti te kratkog uzlijetanja i niskog leta iznad piste te slijetanja. Kizilelma se tijekom kratkog leta doimala stabilno, što je vidljivo i u priloženom videu tvrtke Baykar.

Obzirom da taj dron već pokazuje spremnost i za prvi službeni let, izgledno je da na taj događaj nećemo morati predugo čekati.

Igor Klijmenko i njegov prototip drona za otkrivanje mina Ukrajinski tinejdžer izumio dron za otkrivanje mina: "Očajnički sam želio pomoći zemlji"

Iako trenutna verzija Kizilelme ima jedan motor, u konačnici postoji plan za verziju s dva motora. Iz Baykara tvrde da je plan da taj dron ima sposobnost za zračne borbe, kao i provođenje obavještajnih, nadzornih i izviđačkih (ISR) te udarnih operacija. Navodno će biti opremljen i s nekom vrstom radara s aktivnim elektroničkim skeniranjem (AESA).

Izvor: The War Zone

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti