VIDEO Ovako ludu snimku F1 bolida na stazi dosad niste vidjeli

Zamislite da se utrke Formule 1 prate snimkama s dronova u stvarnom vremenu. Zahvaljujući suradnji nizozemskog tima i Red Bulla, ta bi mogućnost možda mogla postati i stvarnost.

Branimir Vorša | 28.02.2024. / 15:01

F1 bolid snimljen iz najbržen FPV drona na svijetu
F1 bolid snimljen iz najbržen FPV drona na svijetu (Foto: Red Bull/Youtube)

Dronovi su dosad transformirali industrije poput dostave paketa, nadzora i mdija, pri čemu je TV emitiranje od uporabe dronova imalo značajnu korist. No, u Formuli 1 izazov je bio stvoriti dron koji odgovara brzini i stabilnosti modernog F1 bolida. Red Bull i Dutch Drone Gods zajedno su proizveli najbrži FPV dron s kamerom na svijetu, koji može držati korak ili nadmašiti F1 bolid u pogledu brzine.

Dragan Kovačević Hrvatska kompanija predstavila dronove za potpuno novi sport koji kombinira tehnologiju i nogomet

Suradnja je započela na trkaćoj stazi, gdje se početni prototip tog posebnog drona utrkivao protiv rashodovanog bolida F1 koji je vozio legendarni F1 vozač David Coulthard. Dron je za dlaku nadmašio bolid F1 u utrci na ravnoj pisti, što je potaknulo tim da se usredotoči na stvaranje drona koji bi mogao vješto pratiti bolid F1 na stazi. Drugi prototip, dizajniran za veće brzine i duže vrijeme leta, prošao je testiranje u Silverstoneu s rezervnim vozačem Red Bull tima, Liamom Lawsonom.

Tijekom testiranja, dron je dostigao brzinu od čak 320 km/h, iako se suočio sa problemima stabilnosti i isprekidanim video vezama. Kako bi riješio te izazove, nizozeemski tim je surađivao s Red Bull Racingom kako bi poboljšao dron, čineći ga lakšim, moćnijim, okretnijim i opremljenim vrhunskom kamerom.

ORKAN Istraživački tim s FOI-a osmislio algoritam za lociranje pilota uljeznih dronova

Nakon sveobuhvatnog remonta drona, posljednji test održan je u Silverstoneu, a višeestruki F1 svjetski prvak Max Verstappen je bio za volanom njegovog novog RB20 bolida. Unatoč neoptimalnim vremenskim uvjetima koji ograničavaju punu brzinu, dron je prikazao impresivne snimke. Nevjerojatna brzina i manevarska vještina drona, posebice izbjegavanje mostova u Silverstoneu, ostavila je trajan dojam, čak i na trostrukog prvaka F1.

Navedeni projekt ne samo da je demonstrirao tehnološku snagu, već je pokazao i uzbuđenje i izazove guranja sposobnosti drona do novih krajnosti u skladu sa svijetom velikih brzina Formule 1.

Izvor: The Drive

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti