Istraživački tim s FOI-a osmislio algoritam za lociranje pilota uljeznih dronova

Osim trinaest istraživača iz Hrvatske, u timu se nalazi i inozemni istraživač s Islanda.

Hina | 30.01.2024. / 08:17

ORKAN (Foto: FOI)

Tim istraživača iz Hrvatske, većina s Fakulteta organizacije i informatike dio su istraživačkog projekta "ORKAN - Okvir za kontrolu i nadzor bespilotnih letjelica" koji je pronašao algoritamsko rješenje za upravljanje konstelacijom dronova koje može locirati pilote uljeznih dronova.

Riječ je o glavnom rezultatu projekta ORKAN. Osim trinaest istraživača iz Hrvatske, u timu se nalazi i inozemni istraživač s Islanda, dok je voditelj tima profesor i nekadašnji dekan Fakulteta organizacije i informatike (FOI) Neven Vrček, priopćeno je u ponedjeljak iz Fakulteta za organizaciju i informatiku Sveučilišta u Zagrebu.

Istraživanje i razvoj softvera trajalo je tri godine, a posljednji eksperiment napravljen je u siječnju na području Donjeg Međimurja, kada su u zrak uspjeli podići jato dronova obogaćenih uređajima osmišljenih na Fakultetu organizacije i informatike.

Eric Schmidt Bivši Googleov CEO pokrenuo startup s ciljem masovne proizvodnje AI vojnih dronova

Wing Paket stiže dronom: Wing predstavio još veći model dostavne bespilotne letjelice

Navedeni uređaji iz okoline mogu prikupiti signale i izmjeriti njihovu snagu, što ukazuje na lokaciju pilota koji može biti i uljezni, navodi se u priopćenju.

Kako je pojasnio prof. Vrček, algoritam može ima široku komercijalnu primjenu pa se tako može koristiti za mjerenje buke i mjerenje zagađenja okoliša u urbanim sredinama, ali i za mjerenje radio signala i svih oblika nepoželjnih radio emisija koje se mogu pojaviti na nekom teritoriju.

Nama je ovo prvenstveno bio znanstveni projekt, no moguća je i komercijalizacija među svima onima koji se bave nekom vrstom monitoringa okoline, dodao je Vrček.

Novo algoritamsko rješenje predstavljeno je kao platforma za buduća znanstvena istraživanja, a financirala ga je Hrvatska zaklada za znanost, i to u iznosu od 71 tisuću eura, navodi se u priopćenju. 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti