VIDEO Pogledajte opasan i nepromišljen potez ruskog pilota koji je htio zastrašiti američki F-16

Nepromišljen manevar ruskog borbenog zrakoplova u blizini Aljaske naglašava rastuće napetosti između Rusije i SAD-a, dok njihovi zrakoplovi ulaze u sve dramatičnije situacije presretanja na Arktiku.

Branimir Vorša | 01.10.2024. / 08:59

Opasan manevar ruskog Su-35 ispred američkog F-16 zrakoplova
Opasan manevar ruskog Su-35 ispred američkog F-16 zrakoplova (Foto: @NORADCommand/X)

Nedavno objavljena videosnimka Zapovjedništva zračne svemirske obrane Sjeverne Amerike (NORAD) prikazuje intenzivan susret koji uključuje američki zrakoplov F-16C 18. eskadrile borbenih presretača (FIS) koji presreće dva ruska Tu-95MS Bear-H i njihovu pratnju u blizini Aljaske. Snimka snimljena iz pilotske kabine zrakoplova F-16 prikazuje ruski Su-35S Flanker kako izvodi rizičan zračni manevar, koji piloti nazivaju "glavom u glavu" (engl. headbut), sijekući putanju američkog lovca izravno ispred njega.

F-35 s LRSAM projektilima Poruka Kini: Američka vojska objavila fotografiju svojeg najjačeg zrakoplova s velikim pojačanjem u naoružanju

Incident se dogodio 23. rujna 2024. godine. Zapovjedništvo zračne svemirske obrane Sjeverne Amerike (NORAD) otkrilo je i pratilo četiri ruska vojna zrakoplova koja su djelovala u zoni identifikacije protuzračne obrane Aljaske (ADIZ) 23. rujna 2024. godine, objavljeno je u NORAD-ovu priopćenju, koje prenosi portal The War Zone. Ruski zrakoplovi ostali su u međunarodnom zračnom prostoru, a američka vojska pojasnila je da se takva ruska aktivnost u ADIZ-u na Aljasci događa redovito i da se ne smatra prijetnjom.

NORAD neprestano prati ADIZ mrežom satelita, radara i borbenih zrakoplova kako bi osigurao američku nacionalnu sigurnost. ADIZ zahtijeva neposrednu identifikaciju svih zrakoplova koji ulaze u zonu, čak i ako su izvan suverenog američkog zračnog prostora.

Spomenuta američka eskadrila, stacionirana u zračnoj bazi Eielson na Aljasci, jedinstvena je postrojba u američkom ratnom zrakoplovstvu. Prethodno označena kao 18. agresorska eskadrila (AGRS), ponovno je aktivirana kao 18. FIS početkom 2024. godine te je preuzela misije čuvanja suvereniteta u zračnom prostoru, koje su prethodno bile dodijeljene naprednijim borbenim zrakoplovima F-22 Raptor. Dok neki zrakoplovi F-16 i dalje imaju kamuflažu u ruskom stilu za navedenu agresorsku obuku, oni sada također presreću i prave ruske zrakoplove iznad Beringova mora.

F-16 Kako bi poznati američki borbeni zrakoplovi mogli preoblikovati ukrajinsko zračno bojište?

Spomenuti manevar "glavom u glavu", iako se smatra opasnim, nije novitet. Takvi agresivni zračni potezi bili su obilježje presretanja iz doba Hladnog rata, ali su u posljednje vrijeme postali češći kako napetosti s Rusijom rastu zbog sukoba poput rata u Ukrajini. Kina se na sličan način uključila u te vratolomije, povećavajući rizike za svoje i druge zrakoplovne posade.

Kako interes za Arktik raste i uz porast ruske i kineske vojne aktivnosti, očekuje se da će se 18. FIS eskadrila suočiti s povećanim operativnim zahtjevima u bliskoj budućnosti.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti