Poruka Kini: Američka vojska objavila fotografiju svojeg najjačeg zrakoplova s velikim pojačanjem u naoružanju

Američka vojska testira borbene zrakoplove F-35 naoružane radarski nevidljivim protubrodskim projektilima dugog dometa, što poboljšava udarne sposobnosti ratne mornarice usred rastućih globalnih pomorskih napetosti, posebice onih vezanih za Kinu.

Branimir Vorša | 26.09.2024. / 13:20

F-35 s LRSAM projektilima
F-35 s LRSAM projektilima (Foto: Dane Wiedmann/dvidshub.net)

Američka je vojska prvi put otkrila fotografiju svojeg borbenog zrakoplova generacije F-35, naoružanog "nevidljivim" protubrodskim projektilom dugog dometa, a to naglašava njihove napore u proširenju pomorskih udarnih sposobnosti.

F-35C Lightning II, prikazan na fotografiji objavljenoj početkom tekućeg tjedna, opremljen je s dvije AGM-158C protubrodske rakete dugog dometa (LRASM) tijekom testnog leta obavljenog ranije u rujnu. Zrakoplov je poletio iz zračne luke američke ratne mornarice Patuxent River u Marylandu.

F-35A JSF Službeno odobreno: Američki borbeni zrakoplov F-35A odsad može nositi i nuklearne bombe

Ključan dodatak u naoružanju F-35

Integracija navedenog oružja na platformu F-35 odražava namjeru američke vojske da pojača svoj protubrodski arsenal, usred sve veće konkurencije pomorske moći, osobito iz Kine. F-35 nema namjenski protubrodski projektil, što LRASM čini njegovim ključnim dodatkom.

AGM-158C LRASM krstareća je raketa koja se lansira iz zraka i koja je dizajnirana za precizne napade na pomorske ciljeve, s karakteristikama takozvane nevidljivosti. Razvijen kako bi američkoj ratnoj mornarici i američkom ratnom zrakoplovstvu pružio fleksibilnije mogućnosti napada, projektil je ušao u službu 2018. godine. Projektil se temelji na AGM-158 Joint Air-Surface Standoff Missile (JASSM) i već je integriran u platforme poput B1 bombardera i F/A-18 Super Horneta.

Probni letovi provedeni su kako bi se procijenilo opterećenje i kvaliteta letenja s dva AGM-158C LRSAM projektila postavljena na vanjskim nosačima zrakoplova, stoji u opisu objavljene fotografije.

J-20 Moćni zmaj Kina štanca borbene zrakoplove J-20 kako bi uspostavila ravnotežu s američkim F-22 i F-35 u regiji

Karakteristike projektila

LRASM ima poluautonomni sustav navođenja, domet od 370 kilometara i nosi bojnu glavu tešku 450 kilograma. Međutim, zbog svoje veličine F-35 ne može nositi projektil u svojim unutarnjim spremnicima, što utječe na njegovu radarsku nevidljivost. Ipak, taj projektil iako ostaje snažan dodatak u arsenalu tog zrakoplova.

LRASM je definirano kratkoročno rješenje za ofenzivno protupovršinsko ratovanje iz zraka koje će pružiti fleksibilne, dugometne i napredne sposobnosti protiv visokoprijetećih pomorskih ciljeva, pojasnila je američka vojska, dodatno naglašavajući njegovu važnost u budućim sukobima.

S cijenom većom od 3 milijuna dolara po projektilu, SAD također istražuje pristupačnije protubrodsko oružje, poput projekta QUICKSINK.

Izvor: Business Insider

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti