Najmoderniji ruski strateški nadzvučni bombarder uništen u padu tijekom rutinskog leta, jedan član posade nije preživio

Na istoku Rusije dogodila se nova zrakoplovna nesreća u kojoj je u padu tijekom rutisnkog leta uništen ruski strateški nadzvučni bombarder i u kojoj je jedan od članova posade tragično preminuo u bolnici.

Branimir Vorša | 16.08.2024. / 13:41

Tupoljev Tu-22M3
Tupoljev Tu-22M3 (Foto: Afp)

Nadzvučni dalekometni bombarder Tupoljev Tu-22M3 ruskog ratnog zrakoplovstva srušio se u regiji Irkutsk u jugoistočnom Sibiru, potvrdilo je rusko ministarstvo obrane. Nesreća se dogodila tijekom rutinskog leta malo poslije 22 sata po lokalnom vremenu u četvrtak, vjerojatno zbog tehničkog kvara koji je uzrokovao zapaljenje jednog od motora mlažnjaka u zraku.

Unatoč kritičnoj situaciji, posada tog ratnog zrakoplova je udaljila letjelicu od naseljenih područja, spriječivši civilne žrtve i štetu. Trojica pilota koji su se prvi katapultirali iz zrakoplova, pronađeni su živi i u zadovoljavajućem stanju, dok je kapetan zrakoplova, koji se zadnji katapultirao, završio s prijelomom noge, prenosi RT.

Slika nije dostupna Tupoljev Tu-141 Striž: Zašto se bespilotna izviđačka krstareća letjelica sovjetske proizvodnje koristi padobranom?

Slika nije dostupna Predviđanje Amerikanaca: Rusija će prije ostati bez šahovskih poteza, nego što će njihov jeftini i čudesni Šah-mat ikad poletjeti

Sva četiri pilota su hospitalizirana, no jedan je kasnije podlegao ozljedama. Na moju najveću žalost, jedan od pilota nije preživio. Iskrena sućut obitelji i prijateljima preminulog pilota. To je veliki gubitak, izjavio je Igor Kobzev, guverner irkutske oblasti.

Videosnimke očevidaca objavljene na Telegramu prikazuju zrakoplov u plamenu dok se spuštao i višestruke eksplozije pri udaru. Hitne službe ugasile su požar i radile cijelu noć na mjestu nesreće. Preliminarna izvješća pokazuju da se nesreća dogodila samo nekoliko minuta nakon polijetanja, iako se službena istraga ruskog ministarstva obrane još čeka.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti