VIDEO Pogledajte ubojit i vrlo pokretljiv višecjevni raketni sustav koji je Ukrajina napravila od hrvatskog oružja i američkog vozila

Svakom novom improvizacijom i inovacijom na bojištu Ukrajina pokazuje da može i zna stvoriti nove sustave naoružanja koji ruskom agresoru stvaraju probleme.

Branimir Vorša | 24.10.2024. / 09:09

Hrvatski sustav RAK-12 na američkom Humvee vozilu u Krajini
Hrvatski sustav RAK-12 na američkom vozilu Humvee u Ukrajini (Foto: @front_ukrainian/X)

Ukrajina je u još jednoj improvizaciji na bojnom polju prikazala višecjevni raketni sustav kalibra od 128 mm RAK 12, hrvatske proizvodnje, postavljen na američko vojno vozilo Humvee, prenosi portal The War Zone. Ukrajinski novinar Andriy Tsaplienko u videu objavljenom na platformi X predstavlja taj novi improvizirani sustav izravno s bojišta, a video završava s nekoliko ispaljenih raketa, snimljenih s udaljenosti.

Višecjevni raketni sustav RAK-12 hrvatski je proizvod, razvijen na osnovi višecjevnog raketnog sustava Plamen (M-63) dometa oko 8,5 kilometara, koji se proizvodio u bivšoj Jugoslaviji i čije inačice danas koristi vojska Republike Srbije. Riječ je o raketnom sustavu s 12 lansirnih cijevi, od kojih je svaka dužine 1,2 metra i koje primaju nenavođene projektile kalibra 120 milimetara.

Jedna od glavnih karakteristika tog sustava jest da je vrlo lagan, odnosno teži 975 kilograma s punjenjem, te se brzo može puniti. Primjerice, ako su rakete unaprijed pripremljene za punjenje, onda vrijeme punjenja traje svega minutu i 20 sekundi, a ako se sustav mora prebaciti iz transportnog u režim borbenog djelovanja, onda čitav proces zajedno s punjenjem traje do tri i pol minute.

Ukrajina je postavljanjem tog sustava na vrlo pokretljivi Humvee zapravo dobila vrlo pokretljiv, brzo djelujući i ubojit nov sustav koji može vatrom pokriti i onesposobiti široko područje djelovanja neprijatelja.


 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti