VIDEO Sviđa li vam se? Znanstvenici napravili robotsko lice od žive ljudske kože

Živa ljudska koža na robotima obećava realističnije i komunikativnije strojeve, s potencijalnim prednostima i za istraživanje njege kože ili testiranje proizvoda.

Branimir Vorša | 26.06.2024. / 08:54

Nasmijano robotsko lice od žive ljudske kože
Nasmijano robotsko lice od žive ljudske kože (Foto: New Scientist/Youtube)

Ljudska koža za robote mogla bi revolucionirati i robotiku i kozmetičku industriju, smatraju znanstvenici. Novi razvoj uključuje živo tkivo, mješavinu stanica ljudske kože uzgojenih na kolagenskoj osnovi, postavljenih na 3D tiskanu podlogu od smole.

Ta inovativna koža sadrži strukture slične ligamentima koji se nalaze u ljudi i životinja, dajući snagu i fleksibilnost. Nastale perforiranjem smolaste baze robota, te strukture dopuštaju sićušnim šupljinama u obliku slova V da se ispune živim tkivom, čime se koža robota drži na mjestu.

Znanstvenici su potom stavili tu kožu na nasmijano robotsko lice širine nekoliko centimetara, kojim se upravljalo šipkama pričvršćenim za bazu. Drugi eksperiment uključivao je 3D model u obliku ljudske glave slične veličine, iako je ostao nepokretan. Istraživanje vezano za ovo postignuće objavljeno je u časopisu Cell Reports.

Prednosti i nedostaci

Kako razvoj tehnologije umjetne inteligencije i drugi napredak proširuju uloge koje se traže od robota, funkcije koje se zahtijevaju od kože robota također se počinju mijenjati, kaže Michio Kawai sa Sveučilišta Harvard. On sugerira da bi koža poput ljudske mogla poboljšati sposobnost robota da komuniciraju s ljudima.

Postoje značajne implikacije i za kozmetičku industriju. Znanstvenici su mjesec dana nasmijavali lice malog robota, uspješno replicirajući nastanak bora.

Mogućnost stvaranja bora na laboratorijskom uzorku veličine dlana može se istovremeno koristiti za testiranje nove kozmetike i proizvoda za njegu kože koji trebaju spriječiti, odgoditi ili ublažiti stvaranje bora, objašnjava Kawai.

Unatoč navedenom napretku, Kawai priznaje ograničenja inovativne robotske kože.

Nedostatak senzorskih funkcija i nedostatak krvnih žila za opskrbu hranjivim tvarima i vlagom znači da ne može dugo preživjeti izložena na zraku, kaže. Rješavanje tih problema, dodaje na kraju, uključuje integraciju neuralnih mehanizama i perfuzijskih kanala u tkivo kože.

A to je već, novo istraživanje.

Izvor: New Scientist

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti