Otkrivena dva fragmenta proteina koji su odgovorni za sprječavanje starenja kože i koji bi se mogli koristiti u kozmetičkim proizvodima

Korištenjem umjetne inteligencije, američki znanstvenici identificirali su dva peptida koji sprječavaju starenje kože, a u testovima na starijim osobama, pokazalo se da njihovo otkriće doista i funkcionira.

Branimir Vorša | 19.03.2023. / 10:56

Starenje
Starenje (Foto: Getty Images)

Njega kože koja uključuje dvije vrste novootkrivenih proteinskih fragmenata, mogla bi jednog dana popraviti oštećenja izazvana starenjem. Proteini koji tvore elastičnu mrežu u našoj koži s godinama se sve više oštećuju zbog porasta razine upale u našem tijelu i izloženosti ultraljubičastom zračenju sunca. S vremenom, to oštećenje uzrokuje da koža gubi elastičnost i postaje naborana.

Kako se proteini razgrađuju, otpuštaju male proteinske fragmente koji se nazivaju peptidi i koji mogu pokrenuti određeni stupanj popravka kože. Međutim, ti peptidi se obično oslobađaju u nedovoljnim količinama da bi i donekle preokrenuli pojavu starenja kože, kaže Michael Sherratt s britanskog Sveučilišta u Manchesteru.

Otkriće uz pomoć umjetne inteligencije

Sherratt i njegovi kolege upotrijebili su umjetnu inteligenciju kako bi predvidjeli koji se peptidi proizvode, kada se proteini razgrađuju u našoj koži. To im je pomoglo da identificiraju dva peptida za koje misle da se prirodno pojavljuju u našoj koži kao rezultat oštećenja. Njihova studija predstavljena je u nedjelju na konferenciji Američke akademije za dermatologiju.

Ameirčki znanstvenici su primijenili otkrivene peptide na područje kože na podlakticama osam osoba bijele puti, u dobi između 71 i 84 godine. Tretirana područja bila su prekrivena polimernim flasterom za koji se zna da poboljšava prodiranje peptida u kožu.

Nakon što su sudionici nosili flaster 12 dana, znanstvenici su napravili biopsiju širine 3 milimetra s područja na koje su peptidi primijenjeni, kao i s drugih područja koja nisu bila izložena tim peptidima. Otkrili su da su peptidi značajno povećali razine ključnih proteinskih struktura zvanih mikrofibrila bogatih fibrilinom, za koje je poznato da čine kožu elastičnijom, u tretiranoj koži u usporedbi s drugim, netretiranim područjima. Sudionici isto tako nisu iskusili nikakve štetne učinke liječenja.

Neodgovorena pitanja

Ipak, znanstvenici nisu zabilježili je li ostvareno povećanje razine proteina u korelaciji s mlađahnim izgledom kože, poput smanjenja bora. No, mikrofibrili bogati fibrilinom porasli su na slične razine kao i oni koji se prirodno pojavljuju kod ljudi nekoliko godina mlađih od sudionika, naglasio je Mike Bell iz Walgreens Boots Alliancea, britanske zdravstvene tvrtke koja je financirala studiju.

Bell dodaje kako je plan sada testirati smanjuju li te povećane razine proteina pojavu bora u nadolazećim ispitivanjima, koja će uključivati veći broj sudionika različitog etničkog podrijetla.

Iako studija podupire ideju da peptidi kože mogu popraviti neka oštećenja, neovisni stručnjaci ističu kako su potrebna dodatna znanstvena istraživanja kako bi se procijenilo koliko dugo ti učinci traju. kaže Raja Sivamani iz Integrative Skin Science and Researcha, jedinice za klinička ispitivanja u Sacramentu, Kalifornija. Dodatna istraživanja također bi trebala ispitati prenose li se očiti učinci protiv starenja koji se vide na koži podlaktice na kožu lica.

Bell pak smatra da bi uvrštavanje tih peptida u kozmetičke proizvode za njegu kože zahtjevalo njihovo svakodnevno korištenje kako bi se održao bilo kakav učinak protiv starenja.

Izvor: New Scientist

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti