VIDEO: Trepnite i propustit ćete! Ovo je najbrže slaganje Rubikove kocke ikad

Autor Rubikove kocke, Erno Rubik slagao ju je punih mjesec dana. A ovom robotu treba manje od sekunde!

Martina Čizmić | 16.06.2024. / 11:42

TOKUI robot slaže Rubikovu kocku (Foto: Mitsubishi Electric Corporation)

 Slaganje Rubikove kocke, poznate slagalice koja od korisnika zahtjeva da složi 9 kockica iste boje na šest strana kocke, godinama oduševljava ljude diljem svijeta.

I dok je za neke to gotovo pa nemoguća misija, drugi se natječu u tome tko će ju složiti brže. No, nisu ljudi jedini koji se natječu u slaganju Rubikove kocke. U tome su se okušali i roboti.

Tako je Mischubishi Electric Corporation pred nekoliko godina napravio robota koji je složio Rubikovu kocku za samo 0.38 sekundi. Ali im očito to nije bilo dovoljno brzo. Novi robot koji su napravili srušio je taj rekord i postavio novi - složio je Rubikovu kocku za samo 0,305 sekundi.

TOKUI Fast Accurate Synchronized motion Testing Robot inače se koristi za izgradnju motora, no njegovi su ga inženjeri prilagodili kako bi pokazali koliko brz i precizan može biti u slaganju i najkompleksnijih stvari.

Tako ovaj robot prepoznaje boje, analizira ih pomoću AI algoritma i pokreće rotacijski mehanizam koji zaokreće kocku za 90 stupnjeva u samo 0,009 sekundi.

Kako to izgleda u praksi, možete pogledati u priloženom videu. Samo nemojte treptati, jer ćete propustiti trenutak kad robot iz gomile pomiješanih boja, slaže Rubikovu kocku.

Iz Mitsubishija ističu kako nije bilo nimalo lako prilagoditi TOKUI robota za slaganje Rubikove kocke. Ponajprije jer je robot sam po sebi bio previše brz pa bi se dijelovi kocke zablokirali. Nakon puno pokušaja i pogrešaka, uspjeli su ostvariti zacrtano i postaviti novi rekord.

Ako se pak pitate koliko je vremena potrebno da čovjek složi Rubikovu kocku, evo nekoliko zanimljivih podataka. Erno Rubik, koji je izmislio ovu slagalicu, slagao ju je punih mjesec dana. Trenutno rekord za najbrže rješavanje Rubikove kocke među ljudima drži Amerikanac Max Park s impresivnih 3,13 sekundi.

S obzirom da je na klasičnoj Rubikovoj kocki, koja na svakoj stranici ima 9 kockica, moguće više od 43 milijuna bilijuna konfiguracija, svaki pokušaj rješavanja Rubikove kocke koji završi uspješno treba slaviti.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti