VIDEO: Uživajte u spektakularnom letu iznad "noćnog labirinta" na Marsu

Posebno je prikazan spektakularan pogled na "noćni labirint" Noctis Labyrinthus, koji se kroz kanjon proteže gotovo 1000 kilometara.

Martina Čizmić | 16.10.2023. / 11:46

"Noćni labirint" na Marsu (Foto: ESA/DLR/FU Berlin, CC BY-SA 3.0 IGO)

 Jeste li se ikad zapitali kako izgleda let iznad površine Marsa? Ali ne onaj koji obično vidimo kad prolijeću letjelice i sonde, već baš let poput onog zrakoplovom iznad Zemlje?

Europska svemirska agencija objavila je video koji može dočarati upravo takav let iznad površine Marsa. U videu je prikazano veliko prostranstvo Marsove doline i kanjona Valles Marineris, što bi bilo potput prikaza Grand Canyona na Zemlji.

Mjesec (Foto: AFP) Zašto je Mjesečev južni pol tako zanimljiv svima?

Posebno je prikazan spektakularan pogled na "noćni labirint" Noctis Labyrinthus, koji se kroz kanjon proteže gotovo 1000 kilometara.

Jedinstveni sustav strmih dolina okružen je najvišim vulkanima u Sunčevom sustavu, za koje znanstvenici vjeruju da su formirali goleme kanjone, uzrokujući rastezanje kore planeta prema gore i stvaranje pukotina prije više milijardi godina. Samo da pokušamo objasniti o koliko se velikom području radi. Neke od dolina kanjona široke su više od 45 kilometara i dublje od 5 kilometara. Za usporedbu, Grand Canyon (odnosno Veliki kanjoj u SAD-u) ukupnog je promjera 45 kilometara i nije dublji od 2 kilometra.

Kako ističu iz ESA-e, snimka je nastala korištenjem detaljnih snimaka regije snimljenih ESA-inim orbiterom Mars Express i kombiniranih s postojećim topografskim podacima, a sve je prikupljano godinama kako bi se stvorio video koji daje 3D dojam površine Marsa.

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti