Vijeće sigurnosti UN-a održat će prvi sastanak o potencijalnim prijetnjama umjetne inteligencije globalnom miru

Sam glavni tajnik UN-a Antonio Guterres je nedavno upozorio na alarmantan napredak u umjetnoj inteligenciji i kako programeri dižu najglasniju uzbunu.

Branimir Vorša | 04.07.2023. / 09:00

Zabrana umjetne inteligencije, ilustracija
Zabrana umjetne inteligencije, ilustracija (Foto: Getty Images)

Vijeće sigurnosti UN-a spremno je sazvati sastanak kako bi se prvi put dosad pozabavilo potencijalnim prijetnjama koje umjetna inteligencija (AI) predstavlja međunarodnom miru i sigurnosti. Sastanak, zakazan za 18. srpnja, organizira Velika Britanija, koja prepoznaje golemi potencijal i značajne rizike povezane s umjetnom inteligencijom, kao što je njezina potencijalna uporaba u autonomnom oružju i kontroli nuklearnog oružja.

Britanska veleposlanica Barbara Woodward najavila je sastanak kao središnji dio britanskog predsjedanja Vijećem za mjesec srpanj. Sadržat će prezentacije međunarodnih stručnjaka za umjetnu inteligenciju i glavnog tajnika UN-a Antonija Guterresa, koji je nedavno upozorio na alarmantan napredak u umjetnoj inteligenciji i kako programeri dižu najglasniju uzbunu.

ChatGPT Istraživanje otkrilo negativnu stranu umjetne inteligencije koja bi mogla imati ozbiljne posljedice

Ti znanstvenici i stručnjaci pozvali su svijet na djelovanje, proglašavajući umjetnu inteligenciju egzistencijalnom prijetnjom čovječanstvu u rangu s rizikom nuklearnog rata, rekao je Guterres, naglašavajući ozbiljnost situacije.

Kao odgovor na sve veću zabrinutost oko umjetne inteligencije, Guterres je otkrio planove za uspostavu savjetodavnog odbora za AI u rujnu, koji će predlagati inicijative UN-a. Također je izrazio podršku stvaranju nove agencije UN-a za umjetnu inteligenciju, koristeći Međunarodnu agenciju za atomsku energiju kao potencijalni model, s obzirom na njen pristup temeljen na znanju i regulatornim sposobnostima.

Velika Britanija traži multilateralni pristup za rješavanje ogromnih mogućnosti i rizika povezanih s umjetnom inteligencijom. Woodward je naglasila da bi globalna suradnja bila neophodna za upravljanje potencijalnim prednostima umjetne inteligencije, uključujući njezinu primjenu u razvojnim programima UN-a, operacijama humanitarne pomoći, naporima za očuvanje mira i prevenciji sukoba kroz prikupljanje i analizu podataka.

Robert Dimitrovski Hrvatski stručnjak objasnio u čemu je ključni izazov s kojim se kreatori politika oko umjetne inteligencije moraju pozabaviti

Međutim, rizična strana umjetne inteligencije izaziva ozbiljne sigurnosne probleme koji se moraju riješiti, dodala je Woodward.

Europa je prednjačila u naporima za reguliranje umjetne inteligencije, posebno s porastom naprednih sustava umjetne inteligencije koji mogu generirati tekst, slike, video i audio koji nalikuju ljudskom radu. U lipnju su zakonodavci EU-a odobrili prvi sveobuhvatni skup pravila za umjetnu inteligenciju, što je značajan korak u globalnim naporima za kontrolu umjetne inteligencije.

Na saslušanju u američkom Senatu, izvršni direktor OpenAI-ja Sam Altman (AI tvrtke odgovorne za ChatGPT), naglasio je potrebu za vladinom intervencijom kako bi se ublažili rizici koje predstavljaju sve moćniji AI sustavi. Altman je predložio osnivanje američke ili globalne agencije koja bi licencirala najjače AI sustave i imala ovlasti poništiti licence zbog nepoštivanja sigurnosnih standarda.

Zabrana umjetne inteligencije, ilustracija Velike tehnološke kompanije žele regulaciju umjetne inteligencije, ali pod svojim uvjetima i s velikom razlikom na obje strane Atlantika

Sastanak Vijeća sigurnosti, kojim će predsjedati ministar vanjskih poslova Velike Britanije James Cleverly, pružit će priliku da se čuju stručna gledišta o umjetnoj inteligenciji, tehnologiji koja se brzo razvija, i olakšati rasprave među članovima Vijeća o njezinim implikacijama.

Britanski premijer Rishi Sunak najavio je pak planove za to da Velika Bitanije bude domaćin summita o umjetnoj inteligenciji kasnije tijekom godine, pružajući platformu za globalnu multilateralnu raspravu o toj temi.

Izvor: AP

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti