Vijest koja je odjeknula svijetom: Kako su tri genijalca iz Vodnjana od garaže došli do milijardu dolara vrijedne tvrtke

U javnosti je odjeknulo da je Infobip, IT div iz Vodnjana, posljednjim ulaganjem premašio vrijednost od milijardu dolara. Vijest se pročula Vodnjanom, Hrvatskom, ali i svijetom!

Lina Dollar | 31.07.2020. / 20:38

Galerija

S juga Istre, iz Vodnjana na vrh svijeta. No, put do uspjeha IT diva Infobipa ipak ne stane u jednu rečenicu.

Jedni vrlo normalni ljudi, spremni na zabavu, na šalu privatno, ali isto tako poslovno vrlo fokusirani i vrlo uporni, priča predsjednik Uprave Berislav Horvat.

Kao i svako ostvarenje "američkog sna", I ova je priča počela u garaži. Ja se sjećam da je bila faza kad je Silvijo radio konstantno, pitanje je kad je on spavao, prisjeća se Edi Pastrovicchio, kum Silvija Kutića, suosnivača Infobipa.

Kad sam došao jednom kod Roberta, on je imao neku 3D animaciju na monitoru. To je bilo ono, naučna fantastika u ono vrijeme, priča prijatelj Davor Macan.

Kazao da prodaje - SMS-ove

No, za infobipovski trojac, IT svijet bio je budućnost! Mi nismo ni kužili što on radi, nije nama bilo baš previše jasno. Najjednostavnije nam je objasnio da prodaje SMS-ove, priča Edi Pastrovicchio. I to na dan milijarde njih.

Silvio je uvijek isticao tu vrijednost svojih djelatnika, da su ljudi ti koji uspiju ostvarivati njihove ideje. Zato se to razvilo u ovu lijepu priču, kaže Silvijeva kuma Bernarda Pastrovicchio.

Priča je to koja danas, godinama nakon ideje iz garaže vrijedi više od milijardu dolara. Infobip pokazuje da je moguće započeti ideju u hrvatskoj s domaćom pameti, našim obrazovanjem, a da uspjeh dolazi na svjetskoj sceni, poručuje poduzetnik Emil Tedeschi.

Oni danas u svijetu zapošljavaju više od 2100 ljudi, ali i doniraju te educiraju mlade kadrove. Naši studenti imaju slobodu kod njih obaviti praksu, bave se programiranjem, razvojem novih sustava, uče o sustavima, infobipu, kaže Nikola Tanković s Fakulteta informatike u Puli).

Zaposlenik Infobipa i student Marko Samadržić kaže da je posao u Infobipu za njega bio veliki korak. Nije bilo čak ni postepeno, obzirom na to da sam još student, odmah dobiti tako priliku u elitnom rangu, kaže. Taj je rang toliko rijedak da ima naziv – unicorn.

Infobip se tako uspeo na sam vrh svjetske IT industrije.

A početaka Infobipa sjeća i gradonačelnik Vodnjana Klaudio Vitasović koji se s njima razvijao jedan od njihovih prvih poslova – virtualni Vodnjan. To je projekt koji je napravljen prije 15-godina kada je jedan od osnivača, Silvijo, bio na odsluženju vojnog roka. Projekt je imao za cilj postavljanje infomata na kojima bi turisti dobivali sve informacije o Vodnjanu, kaže Vitasović i dodaje da je na dečke iz Infobipa izuzetno ponosan.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti