Virgin Galacticov let u svemir sada je na vidiku

Virgin Galactic uskoro bi napokon mogao dobiti svoju svemirsku letjelicu.

Zimo Zimo Matija Zlatarek | 08.03.2013. / 15:51

Virgin Galacticov let u svemir sada je na vidiku

Kada je 2004. godine privatno financiran SpaceShipOne uspješno poletio do rubova Zemljine atmosfere upravljan iskusnim rukama 64-godišnjeg testnog pilota Mike Melvilla, izgledalo je da se privatni letovi u svemir nalaze iza ugla.

Devet godina poslije, nakon brojnih zastoja, ogromnog rasta troškova i jedne tragične nesreće - Virgin Galactic uskoro bi napokon mogao dobiti svoju svemirsku letjelicu. Kako piše Wired u svom opširnom članku o Virgin Galacticu, preostala testiranja letjelice neće završiti ubrzo, no konačni cilj sada je na vidiku. Ako će sve ići prema planu, moguće je da će prva privatna kompanija svoju uslugu letova u svemir početi nuditi u roku od godinu dana. U hangaru u pustinji Mojave, Virgin Galactic već je započeo s radom na drugoj svemirskoj letjelici i matičnom brodu koji će poletjeti prema svemiru.

U međuvremenu, karte od 200.000 dolara nastavljaju se prodavati. Početkom 2012. Ashton Kutcher postao 500. osoba koja se prijavila za let, te se time pridružio imenima poput Stephena Hawkinga i Philippa Starcka.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti