Virtualni poziv s Instituta Ruđer Bošković: Ove godine Otvorene dane dovodimo u vaše domove

"Odi ostani odgovoran!" ovogodišnji je slogan Otvorenog dana Instituta Ruđer Bošković (ODI2020), koji se 18. svibnja 2020. odvija na internetskoj stranici događanja i na društvenim mrežama.

Martina Čizmić | 18.05.2020. / 11:07

Institut Ruđer Bošković (Foto: IRB) (Foto: IRB)

Po uzoru na aktualnu kampanju #ostanimoodgovorni i mjere koje su na snazi, znanstvenici Instituta Ruđer Bošković (IRB) ove godine Otvoreni dan (ODI2020) sele u domove i škole učenika i studenata. Umjesto na kampusu IRB-a, svi zainteresirani mogu Otvoreni dan pratiti na službenom Facebook profilu i YouTube kanalu IRB-a. 

Znanstvenici će tako lansirati pokuse, objašnjavati znanstvene činjenice i kemijske formule. Objašnjavat će znanost iz kuhinje, upoznati gledatelje s virusima, algama. Astrofizičari će otkriti kako istražuju magnetsko polje naše galaksije, mliječne staze, dok će molekularni biolozi otkriti kako uz pomoć određenih molekula RNA možemo ''utišati'' pojedine gene te nas odvesti u virtualnu šetnju laboratorijskom jedinicom, koja ima sigurnosnu zaštitu dva.
Online posjetitelji bavit će se i kemijom čvrstog stanja. Proučit će reakcije oksidacije i redukcije, kemijske procese koji su odgovorni za pretvorbu kemijske energije hrane u našim tijelima, ali i mnoštvo drugih procesa koji su doslovno svuda oko nas u svakodnevnom životu.

Uz pomoć znanstvenika istraživat će more zajedno, a vaše znanje ruđerovci će provjeriti u online kvizovima.

S obzirom na to da je upravo 18. svibnja davne 1711. godine u Dubrovniku rođen glasoviti znanstvenik Ruđer Josip Bošković čije ime i nosi institut, ne čudi da su ruđerovci izabrali baš ovaj datum za lansiranje online izdanja ODI2020.

Pandemija koronavirusa cijelom je svijetu nametnula nove uvijete za rad. Tako sad održavamo online nastavu, online sastanke, online treninge, online druženja. Ljudi diljem svijeta pronalaze nove, kreativne načine kako donirati svoje vrijeme, znanje i stručnost. Rezultat jedne takve neiscrpne kreativnosti i znanja jest i novi YouTube kanal IRB-a pod nazivom 'Ruđerov interaktivni labos', gdje ćemo redovito objavljivati pokuse, predavanja, intervjue s našim znanstvenicima te druge popularno-znanstvene videoklipove, objašnjava dr. sc. David M. Smith, ravnatelj IRB-a. Dodaje kako su tijekom pandemije koronavirusa znanstvenici IRB-a već pokrenuli nekoliko online projekata, aktivno su sudjelovali u pripremi i izradi dodatnih nastavnih materijala za osnovne i srednje škole te održavali online predavanja za studente. Tako su nastali projekti poput "Male škole virusa", YouTube serijala "Kako? Zašto?" te sada online izdanje Otvorenog dana IRB-a. 

Zajednički cilj ovih projekata jest kroz serijal kratkih lekcija u formi zanimljivih i šarolikih animacija i videa na YouTube kanalu i društvenim mrežama široj publici približiti različite aktualno popularno-znanstvene teme te odgovoriti na brojna aktualna pitanja.

Iako zbog pandemije koronavirusa ne možemo održati otvoreni dan na Institutu, to ne znači da se ne možemo zajedno družiti uz online predavanja, pokuse i kvizove. Mi smo se potrudili u ponuditi kvalitetan sadržaj i nadamo se da će se svidjeti našim online posjetiteljima. Također, nadamo se da ćemo potaknuti naše pratitelje da i sami naprave neko jednostavno istraživanje, istaknula je dr. sc. Dragomira Majhen, koordinatorica programa ODI2020, uz poziv pratiteljima programa ODI2020 da s ruđerovcima podijele sve ono što su naučili u sklopu dosadašnjih posjeta IRB-u, kao i u sklopu ovogodišnjeg online programa.

Javite nam se s vašim dojmovima i iskustvima na 2020odi@irb.hr, zaključila je svoju pozivnicu dr. Majhen. 

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti