Više od 200 kibernetičkih stručnjaka raspravljalo o najnovijim kibernetičkim prijetnjama

Međunarodni i regionalni stručnjaci na konferenciji u organizaciji kompanije ASEE o aktualnim temama kibernetičke sigurnosti.

Martina Čizmić | 17.11.2023. / 09:37

Konferencija Alert o kibernetičkoj sigurnosti (Foto: Goran Matošević/ASEE)

Kibernetička sigurnost više nije nešto o čemu razgovaraju samo IT stručnjaci, već je postala predmet rasprava u svim poslovnim krugovima. Upravo zbog povećanja broja kibernetičkih napada, od kojih su neki bili i veoma ozbiljni, u Zagrebu je organizirana konferencija „Alert“ na kojoj se okupilo više od 200 akreditiranih stručnjaka za kibernetičku sigurnost iz Hrvatske i regije.

Konferenciju je otvorio Igor Gržalja, predsjednik uprave kompanije ASEE, organizatora konferencije.

Vjerujemo u stvaranje zajednice koja surađuje i dijeli znanje i iskustva kako bi se zajednički suočili s kibernetičkim izazovima. Ponosan sam što danas svjedočim ne samo stvaranju takve zajednice nego i njezinu širenju. Svijet kibernetičke sigurnosti je iznimno dinamičan, a na nas ovdje okupljene gledam kao na zaštitnike digitalne sadašnjosti i budućnosti i smatram da kao takvi imamo odgovornost ne samo održavati korak, nego biti i korak ispred potencijalnih prijetnji, rekao je na otvorenju. 

Keynote govornik prvog dijela konferencije bio je Oren Elimelech međunarodni stručnjak za kibernetičku sigurnost i CEO kompanije CyberTeam360, s izazovnim predavanjem "Nova era kibernetičkog ratovanja". Jedna od ključnih tema bila je i dubinska analiza prijevara i ponašanja u borbi protiv phishinga, koju su prezentirale Andre Jelavić Šako i Dubravka Kovačića iz ASEE. Gabor Hirsch iz tvrtke Thales osvijetlio je temu koja pokriva nove zakonske regulative s fokusom na direktivu NIS2. Na ovu se temu nastavila i Martina Dragičević iz A1 koja se osvrnula na novu zakonsku regulativu s fokusom na Hrvatsku na kibernetičkom horizontu Europske Unije.

Tom Vazdar iz Riskorije – govorio je o kibernetičkoj psihologiji naglašavajući potrebu razumijevanja ljudskog faktora u sigurnosnim prijetnjama te važnost kontinuirane edukacije u području kibernetičke sigurnosti, dok je David Capezza iz Vise govorio o budućnosti sigurnih plaćanja.

Nizozemski stručnjak Ewarda Driehuis iz kompanije ThreatFabric održao je predavanje na temu "Prijetnje i prevare putem mobilnih uređaja: Hoće li poremetiti kibernetičku sigurnost?", a iste su se teme dotakli i Domagoj Ciković i Željka Jurić iz ASEE osvrnuvši se na drugi aspekt sigurnosti mobilnih aplikacija s prezentacijom "Zastrašujuća stvarnost napada na mobilne uređaje", dok je njihov kolega Luka Babić govorio o najnovijim trendovima u kvantnoj kriptografiji.

Panel rasprave donijele su dubinske uvide u teme poput izazova SaaS-a u bankarskoj industriji te borbi protiv prijevara društvenim inženjeringom, kojih su kompanije i njihovi zaposlenici sve češće mete. Panelisti su uključivali predstavnike lokalnih i regionalnih banka i kompanija – Lorenzo Villa iz talijanske Credem banke, Filip Pažin iz Raiffeisen banke, Danijel Miletić iz HPB-a, Draženko Kopljar iz PBZ-a, Saša Lončarić iz Podravske banke, Ivan Hećimović iz Zagrebačke banke, Ivica Gjorgjevski iz Stopanske banke AD – Skopje te iskusni stručnjak za kibernetičku sigurnost Alen Beganović iz kompanije Ethernaut.

Predstavnik tvrtke CrowdStrike, Alexander Kriechbaum, podijelio je saznanja o smanjenu rizika u kibernetičkoj sigurnosti te taktikama kako „zavarati“ protivnika. Perica Šimundić iz ASEE govorio je o razumijevanju i načinima preveniranja DDoS napada, dok su Damir Popović i Stipe Sumić iz IT Sistemi predstavili iskustva u zaštiti dokumenata i poslovnih informacija pohranjenih u njima. Dubravko Hlede iz kompanije MbCom Technologies govorio je o nužnosti zero trust pristupa u cyber sigurnosti.  

Iznimno mi je drago da se Alert konferencija, koju organiziramo već treću godinu zaredom, pokazala kao vrhunski događaj koji pruža dublji uvid u najnovije trendove, izazove i rješenja u području kibernetičke sigurnosti. Uspjeli smo naglasiti važnost podizanja svijesti o kibernetičkim prijetnjama kroz brojne teme koje smo uspjeli otvoriti, s posebnim naglaskom na potrebu stalne edukacije, ali i pripremu kompanija za suvremene kibernetičke izazove, zaključio je Viktor Olujić, član uprave kompanije ASEE koji je zatvorio konferenciju. 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti