Visoka cijena i umjetna inteligencija: Stiže nova generacija pametnih frižidera

Samsung i LG pripremaju se za sajam CES, na kojem će, među brojnim proizvodima, predstaviti i nove pametne frižidere.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 03.01.2020. / 13:10

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Na nadolazećem sajmu potrošačke elektronike CES Samsung i LG predstavit će novu generaciju svojih pametnih frižidera koji sada, uz dodatak umjetne inteligencije, postaju još pametniji. Veliki broj mogućnosti koje, naravno, prati i prikladna cijena od 5-6 tisuća dolara, privući će samo one dubljeg džepa koji će cijeniti opcije poput unutarnjih kamera, prepoznavanja hrane i upozorenja kada je potrebno kupiti novo mlijeko ili jogurt.

Najveća novost na novim modelima obiju kompanija jest, dakle, podrška za umjetnu inteligenciju koja sada može prepoznavati hranu koja se nalazi unutar frižidera, a na temelju namirnica koje se nalaze unutra vaš vam frižider čak može preporučiti i recepte koje biste mogli pripremiti za ručak ili večeru.

Dva LG-jeva modela frižidera iz serije InstaView, osim AI, imaju i velike 22-inčne ekrane – osim što se na njima mogu prikazivati različite korisne informacije, oni mogu postati i transparentni tako da se, bez otvaranja vrata frižidera, može vidjeti što se u njima nalazi.

Samsungova serija frižidera Familiy Hub tijekom godina dobila je opcije poput podrške za glasovni asistent Bibxy i SmartThings te zvučnike. U frižiderima su smještene i kamere View Inside, a kako je frižider povezan s internetom, korisnici putem mobilne aplikacije putem kamera s udaljenog mjesta pregledati što se nalazi unutra. To je korisna opcija kada se npr. nalazite u dućanu, a ne znate što sve morate kupiti – potrebno je samo na ekranu pametnog telefona pogledati što ima unutra i što nedostaje.

No s novim modelima čak ni to nije potrebno jer će frižider sam javiti što se nalazi unutra, a što nedostaje, za što je zaslužna umjetna inteligencija koja će imati sposobnost prepoznavanja stvari. Naravno, pitanje je kako će prepoznati stvari koje su pospremljene u plastičnim kutijama ili koje su skrivene iza drugih predmeta u frižiderima. No ni to nije sve jer pametni frižideri imaju i opciju planiranja obroka tjedan dana unaprijed pa za korisnike stvara pametne (kakve drugo) liste za šoping kako bi u jedan dan obavili kupovinu za cijeli tjedan.

Izvor: The Verge

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti