Vivo najavio novu generaciju vlastitog čipseta za obradu slika i tehnologije koje će tek biti ugrađene u pametne telefone

U Vivou žele postaviti novi standard za fotografiju, ali i korisnicima pružiti mogućnost snimanja fotografija koje mogu stati uz bok onima koje snimaju profesionalni fotografi.

Martina Čizmić | 07.12.2022. / 16:13

Testni laboratorij Vivoa (Foto: Vivo)

Nestašica čipova u svijetu natjerala je brojne proizvođače da krenu u razvoj i proizvodnju vlastitih čipova, ne bi li tako osigurali njihovu opskrbu, ali i ostvarili svojevrsnu prednost pred konkurencijom. 

Tom nizu proizvođača priključio se i Vivo koji je predstavio strategiju daljnjeg razvoja fotografskih i videografskih mogućnosti pametnih telefona. Kako su istaknuli, fokusirali su se na tri ključne mogućnosti bilježenja foto i videozapisa, čime žele postići dodatnu konkurentsku prednost na tržištu.

TSMC Tajvanski TSMC planira uložiti 40 milijardi dolara u izgradnju tvornice čipova u SAD-u

Usredotočili su se na elemente koji korisnicima stvaraju najveće nezadovoljstvo, a to su željena podešenja i mogućnost preciznog bilježenja boja, kvaliteta noćnih snimaka, portretnih snimaka, ali i brzih snimki sportskih scena i oštrih videozapisa. Rezultat je njihova vlastita fotografska i videografska matrica. 

Cilj je ovog rješenja, ističu iz Vivoa, postaviti novi standard za fotografiju i podići kvalitetu snimaka na profesionalnu razinu, bilo da je riječ o samim uređajima, ili o hardverskim i softverskim rješenjima koja intuitivno omogućavaju postprodukciju snimaka.

Tako su osmislili nekoliko ključnih tehnoloških modula za slikanje, uključujući optički senzorski sustav, sustav strojnog obnavljanja boja i sustav ubrzane računalne obrade podataka, koji pametnim telefonima, poput profesionalne opreme, omogućuju učinkovito snimanje i preciznu obradu informacija o boji, tonu i kvaliteti slike, od samog „upijanja“ svjetlosti kroz senzor kamere, do obrade u realnom vremenu, s ciljem postizanja izvrsnih snimaka.

Slika nije dostupna Njemački proizvođač čipova najavljuje milijarde eura ulaganja

Tehnologija opažanja okoliša omogućuje bilježenje svijeta očima profesionalnih fotografa - uređaji tako mogu prepoznati temperaturu boje scene, osvjetljenje i druge informacije, te automatski prosuditi i analizirati najbolji način za bilježenje fotografija. Uz podršku tehnologije VCS Bionic Spectrum, koja osigurava bolju kontrolu šuma slike i prikaz boja, senzor nove generacije opremljen VCS tehnologijom poboljšava omjer signala i šuma za 20 posto, kao i ispravno bilježenje boja za 15 posto, u usporedbi s prethodnom generacijom IMX866 senzora.

Novi čipset Vivoa (Foto: Vivo)

Hyper-Sense Portrait System i Vast-Sky Night System fokusiraju se na sljedeća dva fotografska scenarija, portret i noćnu scenu, kako bi se postigla precizna semantička ekstrakcija i optimizacija podataka. Sustav Vast-Sky Night System, temeljen je na algoritmu umjetne inteligencije koji je vlastiti razvoj tvrtke vivo, te poboljšanom senzoru leće, i omogućava optimizaciju fotoosjetljivosti za 100 posto, s ISO vrijednošću do 102400. To omogućava snimanje dugih ekspozicija zvjezdanog noćnog neba, za što je dosad bio potreban stativ ili gimbal stabilizator. Hyper-Sense Portrait System rješenje je za portretnu fotografiju, koje razumije informacije o portretu, optimizira detalje portreta na mikronskoj razini, i stvara jedinstvenu portretnu atmosferu zahvaljujući Vivovom algoritmu.

Na hardverskoj razini, Vivo je predstavio posljednju generaciju vlastitog čipseta za obradu slike. Nova generacija fotografskog čipseta usvaja AI-ISP arhitekturu, donoseći nisku latenciju i visoku učinkovitost tradicionalnog ISP-a (Image Signal Processor, procesor signala slike) u arhitekturu računalstva za obradu podataka stvarnom vremenu, s pomoću umjetne inteligencije. Njegov inovativni 10-bitni MAC sklop prilagođen je za učinkovito izvođenje 10-bitnih operacija, smanjujući latenciju inferencije (vremena potrebnog AI sustavu da donese zaključak) do 96 posto u usporedbi s tradicionalnim NPU i poboljšavajući energetsku učinkovitost do 200 posto.

Nvidia Tko hoće, nađe način: Nvidia "prilagođenim" čipom zaobilazi američke sankcije Kini

Na temelju inovativne AI-ISP arhitekture, sljedeća generacija čipseta uključuje: nadogradnju memorijske jedinice na čipu što omogućava brzinu protoka podataka od 1,3 trilijuna bitova u sekundi; nadogradnju AI računalne jedinice što omogućuje jedinstvenu energetsku učinkovitost - vršni omjer energetske učinkovitosti DLA pedale (Deep Learning Accelerator, ubrzivač dubinskog učenja) doseže 16,3 trilijuna operacija po vatu; jedinica za obradu slike nadograđena je kako bi poboljšala učinak algoritama kao što su AI-NR smanjenje šuma, HDR fuzija tonova i MEMC interpolacija okvira

Vivo je predstavio i svoj nadolazeći, veći CMOS senzor, koji će se premijerno naći u uređajima sljedeće generacije, a donosi 77% veću osjetljivost na svjetlo od GNV senzora.

Razvili su i softverska i hardverska rješenja, smjernicu „stvarni svijet – fotografski sustav – algoritam za obradu snimaka“, oslanjajući se na detaljnu percepciju okruženja i sustav Color Restoration Engine, kako bi postavila fotografsku i videografsku matricu za savršen snimak.

Slika nije dostupna Ressler: Akt o čipovima prilika je da Europa, ali i Hrvatska postanu konkurentnije i inovativnije na svjetskom tržištu

Kada govorimo o tehnologiji snimanja videozapisa, pojednostavili su logaritamski način rada i složeni postupak miješanja boja u post produkciji, kao i HDR standardno snimanje videozapisa i prikaz s dinamičkim metapodacima, podržavajući širi BT.2020 prostor boja, 10-bitnu dubinu boje i mogućnost bilježenja 1,07 milijardi boja. Time su omogućili bolje bilježenje atmosfere, svjetla i sjene, s kinematografskim 3D LUT (Lookup Table) stilovima boja.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti