Vizija je postala stvarnost: Amazonov Zoox predstavio robotaksi u kojem nema mjesta za vozača

Zooxov robotaksi namijenjen je za taksi-servise, u njemu nema volana niti papučica gasa i kočnice, a namijenjen je vožnji u oba smjera.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 15.12.2020. / 11:14

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Sredinom godine Amazon je preuzeo startup kompaniju Zoox koja razvija autonomnu tehnologiju te su tada naglasili kako će im pomoći da svoju viziju pretvore u stvarnost. Ta vizija odnosi se na autonomna vozila u kojima neće biti vozača, već samo putnici (ili teret) i koja će moći sigurno i pouzdano voziti po gradovima i autocestama. Jučer je Zoox i službeno predstavio svoje prvo autonomno vozilo neobična izgleda i zanimljivih opcija koje će biti namijenjeno isključivo taksi-prijevozu.



Dizajniran poput nekakve kutije na kotačima, u Zooxovu robotaksiju nema mjesta za vozače pa nema volana, gasa, kočnice i mjenjača, već se u njemu nalaze samo dvije klupe okrenute jedna prema drugoj na koje se mogu smjestiti 4 osobe. Vozilo je posebno po tome što ima dvosmjernu sposobnost vožnje te pogon na sva 4 kotača - dakle, nema klasičnog prednjeg i stražnjeg dijela, što će olakšati kretanje po gradu, parkiranje (iako možemo očekivati da će softver biti bolji u parkiranju od ljudi) i slično.

Jeff Bezos Automobili bez vozača: Amazon preuzeo kompaniju koja razvija autonomnu tehnologiju

Naravno, kako je riječ o vozilu kojim upravlja računalo, ono dolazi s naprednom tehnologijom, lidarom, kamerama i senzorima te, prema službenim podacima, može voziti i do 16 sati s jednim punjenjem baterije snage 133 kWh. Može uhvatiti maksimalnu brzinu od 120 km/h pa iako se čini da je prikladniji za gradsku vožnju, s njim će se moći izaći i na autoceste.

Ovaj neobični automobil trenutačno se testira u tri američka grada (Las Vegas, Foster City i San Francisco), a kada bude spreman, neće se pojaviti u prodaji, već će biti namijenjen isključivo taksi-servisima koje će korisnici pozivati mobilnom aplikacijom, poput Ubera. Trenutačno je teško reći kada bi to moglo biti, no treba podsjetiti da autonomni automobili Wayma u kojima nema vozača i za upravljanje je potpuno zaduženo računalo, već neko vrijeme prevoze putnike u dijelu Phoenixa.

Izvor: CNBC
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti