Vjetroturbine na Intelovoj glavnoj zgradi

Intel je na krov svog globalnog sjedišta, smještenog u kalifornijskom gradu Santa Clari, u samom srcu Silicijske doline, ugradio najveću funkcionalnu mrežu mikrovjetroturbina na svijetu.

Monika Nožić Monika Nožinić | 27.05.2015. / 06:04

Vjetroturbine na Intelovoj glavnoj zgradi

Intel, svjetski predvodnik na području računalnih inovacija, na krov svog globalnog sjedišta smještenog u kalifornijskom gradu Santa Clari, u samom srcu Silicijske doline, ugradio je najveću funkcionalnu mrežu mikrovjetroturbina na svijetu.

Te mikroturbine projekt su provjere izvedivosti kojim Intel želi prikupiti podatke kako bi stekao bolji uvid u funkcioniranje zelene energije i pronašao načine za daljnji razvoj svojih programa održivosti. To je tek najnoviji korak na Intelovu dugoročnom putu usmjerenom na inovaciju i ekološku održivost.

Mikroturbinski pilot-projekt

Intel je na krov svoje glavne zgrade u Santa Clari ugradio 58 mikroturbina, od kojih je svaka visine od 180 cm do 215 cm i težine približno 14 kg. Zbog malih su dimenzija mikroturbine prikladne za brojne primjene i oblike korištenja, ne samo za Intel, već i za obiteljske kuće i male tvrtke.

S obzirom na prosječnu lokalnu brzinu vjetra (približno 13 km/h – 14 km/h), očekuje se da će mikroturbine generirati energiju približno 65 posto vremena, odnosno 65 kWh.

Mikroturbine su postavljene na rub krova kako bi što bolje iskoristile vjetar te kako bi se optimiziralo generiranje energije. Takav razmještaj ostavlja dovoljno prostora za solarne ploče, ugrađene na Intelov krov pokraj mikroturbina.

Intel podatke prikupljene tim pilot-projektom namjerava podijeliti s lokalnim komunalnim poduzećima, drugim tvrtkama, sektorom za iskorištavanje energije vjetra, nevladinim organizacijama i ostalim dionicima zainteresiranima za poticanje prihvaćanja raznovrsnih tehnologija za dobivanje zelene energije.

Intel je, uz ovaj, pokrenuo i sljedeće projekte: pilot-projekt mikrovjetroturbina i crpki za iskorištavanje toplinske energije tla u postrojenju u meksičkom gradu Guadalajari,ugradnja dva megavata gorivnih članaka u postrojenjima u Kaliforniji, podrška za ugradnju 21 solarnog električnog postrojenja na dvanaest Intelovih lokacija diljem svijeta, stavljanje u pogon više od stotinu postaja za punjenje električnih vozila na Intelovim lokacijama u SAD-u i diljem svijeta.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti