Vlada RH sluša zajednicu poduzetnika, uskoro će se moći registrirati tvrtke na stranom jeziku

Zadnjih nekoliko mjeseci, točnije od kada je moguće otvoriti 'tvrtku za 10 kuna' hrvatska Vlada primila je popriličan broj zahtjeva za mogućnost proizvoljnog naziva tvrtki.

Saša Fišter sasa@zimo.co | 25.04.2013. / 14:49

Vlada RH sluša zajednicu poduzetnika, uskoro će se moći registrirati tvrtke na stranom jeziku

Zadnjih nekoliko mjeseci, točnije od kada je moguće otvoriti "tvrtku za 10 kuna" hrvatska Vlada primila je popriličan broj zahtjeva za mogućnost proizvoljnog naziva tvrtki.

Najveći problem je bio što do sada nije bilo moguće registrirati tvrtku koristeći se stranim riječima, no danas je na Twitteru objavljeno kako se ukida ovo ograničenje. Nacrt prijedloga zakona možete pročitati u nastavku, a više informacija ćemo objaviti sutra nakon press konferencije.

Za sada je poznato da zakon stupa na snagu osmoga dana od objave u Narodnim novinama, a iz Vlade navode "vjerujemo da su ove izmjene zakona o trgovačkim društvima rezultat slušanja i uvažavanja stavova poduzetnika".

"Naznaka imena tvrtke trgovačkog društva mora biti na hrvatskom jeziku i latiničnom pismu ili na službenom jeziku države članice Europske unije i latiničnom pismu, a mogu se koristiti i arapski brojevi. Ostali sastojci tvrtke moraju biti na hrvatskom jeziku i latiničnom pismu"

Evo kaže Ivo Špigl, jedan od poduzetnika koji se borio za ovaj zakon.

Nadajmo se da će inicijativa za ukidanje jednog od najglupljih propisa u hrvatskom zakonodavstvu, onoga o ograničavanju naziva imena poduzeća, osim što dolazi na sjednicu Vlade, doći i pred saborske zastupnike i konačno postati zakon - odnosno, da će se to besmisleno zakonsko ograničenje konačno ukinuti. Korak je svakako pohvalan. Ono što pritom treba reći, međutim, jest da je bilo potrebno toliko pritisaka, prozivanja, kritike, energije pa i vremena za ovu promjenu da se neizbježno moramo pitati - koliko će onda energije i vremena trebati za druge, kritičnije i dublje promjene? Hrvatsko gospodarstvo je u vrlo lošem stanju, konkurentnost je niska a zahtjevi i financijski pritisci na realni sektor sa svih strana ne popuštaju. O sindikatima koji prijete blokadom države zbog smanjenja izdataka na plaću od 3% da ne pričamo.

No, vratimo se na izvorno pitanje - da, u ovom slučaju Vladi bilježim plus.

Što vi mislite o ovim promjenama?

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti