Vojni analitičar otkrio najvjerojatnije uzroke pada helikoptera s iranskim predsjednikom, istog kakav koristi i hrvatska policija

Prema riječima američkog vojnog analitičara, najveću ulogu u padu iranskog državnog helikoptera možda su odigrali vremenski uvjeti.

Branimir Vorša | 20.05.2024. / 10:44

Bell 212 hrvatske policije
Bell 212 hrvatske policije (Foto: Igor Kralj/Pixsell)

Helikopter Bell 212, koji je prevozio iranskog predsjednika Ebrahima Raisija i ministra vanjskih poslova, srušio se u nedjelju, prema iranskim državnim medijima, dok je letio kroz planine u gustoj magli. Prema službenim informacijama, nitko od putnika u helikopteru nije preživio pad.

Vojni analitičar CNN-a Cedric Leighton analizirao je moguće uzroke pada tog helikoptera, a prema njegovim riječima, najveću ulogu možda su odigrali upravo vremenski uvjeti.

Imate maglu, imate niske temperature. S temperaturama ispod 10 Celzijevih stupnjeva otkrivate da na većim visinama postoji mogućnost zaleđivanja lopatica rotora, mogućnost potencijalnog kvara motora. Dakle, postoji mnogo različitih stvari koje bi zapravo mogle biti uzrok pada, rekao je Leighton.

Dodao je da bi održavanje helikoptera također moglo imati ulogu, aludirajući na sankcije nametnute Iranu i činjenicu da Iran koristi staru opremu za prijevoz svojih visokih dužnosnika.

Izvlačenje tijela poginulih u Iranu - 1 FOTO Nove fotografije s mjesta nesreće helikoptera: Imam je preživio pad, dozivao je pomoć, no onda je i on umro

Slika nije dostupna VIDEO Pogledajte kako je dron otkrio gdje se nalazi helikopter u kojem je poginuo predsjednik

Civilnu verziju ikone Vijetnamskog rata koristi i Hrvatska

Civilna verzija sveprisutnog UH-1N "Twin Huey" iz doba Vijetnamskog rata u širokoj je globalnoj uporabi, a taj helikopter jednako koriste druge vlade svijeta, kao i privatni operateri.

Spomenuti helikopter koristi i hrvatska policija, a u ožujku ove godine ministar unutarnjih poslova Davor Božinović najavio je nabavu još dvaju helikoptera Bell za potrebe civilne zaštite i zaštite od ilegalnih migracija.

Osim toga, Bellom 212 upravljaju i Japanska obalna straža, agencije za provođenje zakona i vatrogasne službe u Sjedinjenim Državama, Tajlandska nacionalna policija i mnogi drugi. Nije jasno koliko ih iranska vlada ima, ali njezine zračne snage i mornarica imaju ih ukupno 10, prema podacima svjetskih zračnih snaga FlightGlobala za 2024. godinu.

Razvoj i koristi helikoptera

Bell Helicopter (sada Bell Textron, odjel Textron Inc.) razvio je tu letjelicu za kanadsku vojsku kasnih 1960-ih, kao nadogradnju originalnog UH-1 Iroquoisa. Novi dizajn koristio je dva turboosovinska motora umjesto jednog, što mu je dalo veću nosivost. Helikopter je uveden 1971. godine i brzo su ga prihvatile i Sjedinjene Države i Kanada, prema američkim vojnim dokumentima.

Bell 212 koristi se kao pomoćni helikopter, na što zapravo ukazuju i slova "UH" (engl. utility helicopter) u svojoj vojnoj oznaci i namijenjen je da bude prilagodljiv svim vrstama situacija, uključujući prijevoz ljudi, postavljanje opreme za gašenje požara iz zraka, prijevoz tereta, kao i nošenje oružja.

Iranski model koji se srušio u nedjelju bio je konfiguriran za prijevoz državnih dužnosnika. Bell Helicopter reklamira najnoviju verziju, Subaru Bell 412, za policijsku uporabu, medicinski prijevoz, prijevoz trupa, energetsku industriju i vatrogastvo. Prema dokumentima o certifikaciji tipa kod Agencije Europske unije za sigurnost zračnog prometa, može prevoziti 15 osoba, uključujući posadu.

Dosadašnje nesreće Bella 212

Posljednja prethodna kobna nesreća Bella 212 bila je u rujnu 2023. godine kada se privatna letjelica srušila u blizini obale Ujedinjenih Arapskih Emirata, prema Flight Safety Foundationu, neprofitnoj organizaciji koja se usredotočuje na sigurnost u zrakoplovstvu. Posljednja iranska nesreća te vrste dogodila se 2018. godine i u njoj su poginule četiri osobe, prema bazi podataka iste organizacije.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti