Vozili smo Bultacove električne bicikle i oduševili se

S električnim biciklima moguće je samostalno upravljati pedalama, ali i dodavati gas, a osjećaj i brzina koja se postiže povlačenjem desne ručice prema dole je fantastičan

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 12.05.2018. / 10:12

Galerija

Električna vozila sve su popularnija u svijetu, ali i u Hrvatskoj te osim automobila na cestama sve češće viđamo i bicikle i romobile s električnim motorom. Električni bicikli idealno su gradsko prijevozno sredstvo s kojim se mogu izbjeći veliki prometne gužve i bez problema prijeći i veće udaljenosti bez umaranja, no tijekom jučerašnjeg testiranja Bultacovih električnih bicikala saznali smo kako su fantastični i za adrenalinski užitak i offroad vožnju.

Bultaco je legendarni španjolski proizvođač motocikala koji od 2014. proizvodi električne bicikle, a ovlašteni uvoznik za Hrvatsku i Sloveniju Electric Motions u Rakitju je novinarima prikazao tri modela iz svoje ponude – Brinco R i Brinco RB za offroad vožnju te Albero 4.5 za uživanje u gradskoj vožnji.

Bultaco električni bicikli

Iz Bultaca su ovaj hibrid između motocikla i bicikla nazvali moto-bike s kojim je moguće samostalno upravljati pedalama, ali kao i na motociklima dodati zahvaljujući motoru kojeg napaja punjiva baterija. Modeli Bultaco Brinco s kojima smo se provozali oko kampa jezera u Rakitju imaju tri načina vožnje – ekonomični koji najmanje troši bateriju, za vožnju prirodom te sportski način rada za postizanje najveće brzine i adrenalina.

O načinu vožnje ovisi i potrošnja baterije i doseg bicikla.

Iznenađujuće ubrzanje

Osjećaj vožnje Brinco moto-bikeova je fantastičan – potreban je kratak period privikavanja, pogotovo na težinu koja je puno veća u odnosu na klasične bicikle, a one koji nikada nisu vozili električni bicikl vjerojatno će iznenaditi ubrzanje koje se postigne potezanjem desne ručice prema dole, odnosno dodavanjem gasa.

Upravljanje je jednostavno te smo s Brincom, kombinirajući pedaliranje i snagu motora, bez problema odradili sve uspone, prelazili preko rupa, vode i makadama.

Bultaco električni bicikli

Kad pogledate Bultaco vozila, već na prvi pogled ćete uočiti da ne ulaze niti u jednu kategoriju postojećih grupa vozila na dva kotača. Od motocikla su naslijedili motor, u ovom slučaju električni, kontroliran ručicom gasa, snagu, okretni moment i brzinu, dok su od bicikla preuzeli pokretanje putem pedala, lakoću i okretnost, komentirao je Darko Tukulj, vlasnik i direktor Electric Motionsa.

Bultaco električni bicikli su ekološka vozila koja čuvaju okoliš, odnosno ne zagađuju ga i uklapaju se u životni stav većine biciklista, ali i motociklista, da je važno biti u skladu s prirodom i ne nanositi štetu okolišu. Uz električni bicikl moguće je bezbrižno uživati u prirodi, a pritom imati jednak osjećaj adrenalina, slobode i pustolovine kao i kada vozite motocikl.

U Hrvatskoj su Bultaco proizvodi kategorizirani kao energetski učinkovita vozila pa je pri kupnji moguće iskoristiti poticaje Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost u iznosu do 20.000 kn za fizičke osobe, odnosno do 40% iznosa, a uskoro će biti raspisan i poziv za pravne osobe.
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti