Vremenske prilike zaustavile lansiranje prvih slovenskih satelita

Snažni visinski vjetrovi zaustavili su lansiranje rakete Vega i čak 53 mala satelita koja su trebala poletjeti u Zemljinu orbitu.

Martina Čizmić | 29.06.2020. / 07:45

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Ovog se vikenda u dalekoj Francuskoj Gvajani trebao odigrati povijesni trenutak za susjednu nam Sloveniju. Naime, iz europskog lansirnog središta Kourou, na raketi Vega, u svemir su trebali odletjeti prvi slovenski sateliti. No, nažalost, vremenske prilike nisu im bile naklonjene.

Satelit, ilustracija (Foto: Getty Images) Slovenija u svemiru: S dva mala satelita planiraju snimati Zemlju

Slovenija je pokušala lansirati svoje satelite još prošle godine, no raketa Vega na kojoj su bili eksplodirala je prilikom lansiranja. To je značilo popravak satelita i novi pokušaj. Lansiranje je originalno bilo planirano za kraj ožujka, ali je zbog pandemije koronavirusa bilo odgođeno do kraja lipnja, točnije do ovog vikenda. Međutim, snažni visinski vjetrovi odgodili su sva tri pokušaja lansiranja satelita.

Kako je istaknuo CEO Arianespace, Stéphane Israël, cijeli su dan čekali povoljne vremenske uvjete, no snažni vjetrovi na velikim visinama nisu dopustili da krenu s polijetanjem.

Da biste mogli lansirati raketu, morate ispuniti nekoliko uvjeta. Morate imati lansirnu rampu spremnu, ona je spremna, morate imati satelite spremne, oni su spremni, i morate provjeriti vrijeme. Što se tiče vremena, morate izbjegavati dvije rizične pojave - munje i snažne visinske vjetrove. Večeras, nažalost, imamo problema upravo s tim vjetrovima, pojasnio je Israël.

Dodao je kako sad trebaju biti strpljivi i pričekati novi termin lansiranja.

Podsjetimo, Slovenija planira u svemir poslati dva mala satelita. Mikrosatelit Nemo HD težine svega 65 kilograma, koji bi zahvaljujući svojim kamerama mogao slati multispektralne fotografije Zemljine površine. Drugi satelit, nanosatelit Trisat ima svega pet kilograma i zadaća će mu biti testiranje robusnosti nove svemirske elektronike, a također će snimati fotografije u infracrvenom spektru.

Ovo odgađanje za slovenske satelite znači barem još dva tjedna na Zemlji. Kako je uz slovenske satelite na raketi lansiranje čekalo još pedesetak satelita, od kojih su neki veoma osjetljivi, za očekivati je da će njihovi vlasnici vrijeme do sljedećeg lansiranja iskoristiti kako bi ih dodatno provjerili, a nakon 12 dana čekanja na samoj raketi, možda i napunili baterije manjim satelitima. 

Kako god bilo, Slovenija će na prve svoje satelite u Zemljinoj orbiti morati još malo pričekati.  

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti