Vrhunski europski fuzijski znanstvenici na Ruđeru virtualno razmjenjuju iskustva i dogovaraju suradnje

Izbor Hrvatske kao domaćina ovogodišnje, ali i konferencije u 2022. godini veliko je priznanje hrvatskim znanstvenicima koji se bave istraživanjem u području fuzijske energije.

Martina Čizmić | 21.09.2020. / 16:38

Ilustracija fuzija (Foto: Getty Images) (Foto: Getty Images)

Na Institutu Ruđer Bošković (IRB) danas je lansiran 31. Simpozij o fuzijskoj tehnologiji (SOFT 2020). Iako se ovogodišnje izdanje najprestižnijeg bienalnog događanja u ovom području u Europi održava u virtualnom izdanju, to nije omelo organizatore da privuku čak više od 800 sudionika iz 30 zemalja svijeta koji će tijekom pet dana konferencije imati prilike uživati u preko 30 predavanja i preko 700 posterskih priopćenja, koji nude dobar pregled istraživanja fuzije, pripremajući znanstvenike za izazove fuzijskih istraživanja u novom desetljeću.
SOFT konferencija jedinstveni je događaj u području fuzijskih istraživanja u svijetu koji kroz posebni dio programa okuplja tvrtke diljem svijeta, kojima se otvara mogućnost sudjelovanja na natječajima za unosne poslove na izgradnji ITER-a i DONES-a vrijedne stotine milijuna eura.

Ove godine konferencija se održava u dosad neviđenim okolnostima uslijed pandemije COVID-19. Međutim, odgađanje konferencije SOFT 2020 nije dolazilo u obzir u kontekstu rapidnog razvoja fuzijskih istraživanja i uzbudljivog desetljeća koje donosi dinamičan napredak u razvoju fuzijskih tehnologija,istaknuo je u pozdravnom govoru tijekom online svečanosti otvaranja dr. sc. Tonči Tadić, predsjednik organizacijskih odbora konferencije SOFT2020 te voditelj fuzijskih istraživanja u Hrvatskoj.

Slika nije dostupna Fuzijska istraživanja napreduju i u uvjetima pandemije

Ilustracija fuzija (Foto: Getty Images) Hrvatska i Španjolska dobile podršku za ubrzaniu gradnju uređaja za razvoj fuzije

Dr. sc. Iva Bogdanović Radović je u ime lokalnog organizacijskog odbora zaželjela dobrodošlicu svim sudionicima ovog posebnog 31. virtualnog izdanja simpozija o fuzijskoj tehnologiji. Istaknula je kao su organizatori svjesni da ništa ne može zamijeniti predavanja te znanstvene diskusije i razmjenu inovativnih ideja uživo, međutim, dr. Bogdanović Radović dodanu vrijednost online izdaja vidi u elementu pristupačnosti svih predavanja, postera i ostalih događanja tijekom cijele konferencije, a i kasnije za sve registrirane sudionike.

Uz zahvalu lokalom organizacijskom odboru na IRB-u na velikom trudu koji su uložili u realizaciji konferencije, ravnatelj IRB-a dr. sc. David M. Smith istaknuo je kako mu je čast što je Institut izabran kao domaćin ovog prestižnog bienalnog fuzijskog događanja.

Institut Ruđer Bošković sa svojim partnerima u Hrvatskoj očekuje pojačano sudjelovanje u fuzijskim istraživanjima u sljedećem desetljeću. Povrh toga, kao odgovorni partner u konzorciju projekta EUROfusion naši su znanstvenici predani uspješnoj realizaciji ITER-a ne samo kroz ciljana fuzijska istraživanja, već i kroz jačanje sudjelovanja hrvatskih tvrtki u ovom ključnom fuzijskom projektu. Također, kroz partnerstvo IRB-a sa španjolskim CIEMAT-om zalažemo se za izgradnju DONES-a, kao važne prekretnice prema realizaciji fuzijske elektrane DEMO. Upravo je završetak ovih ključnih fuzijskih postrojenja u sljedećem desetljeću jedan od glavnih ciljeva fuzijskih aktivnosti u Hrvatskoj. Povrh toga, jednako važno je obrazovati i osposobiti nove generacije istraživača u području fuzije odnosno "Generacija ITER" i "Generacija DEMO". Stoga mi pričinja veliko zadovoljstvo da je konferencija SOFT 2020 privukla tako veliki broj mladih istraživača, zaključio je dr. Smith te svim sudionicima zaželio uspješnu virtualnu SOFT 2020 konferenciju.

Ministar znanosti i obrazovanja dr. sc. Radovan Fuchs je u ime Vlade Republike Hrvatske (RH) zaželio dobrodošlicu svim sudionicima online izdanja konferencije SOFT 2020 te izrazio podršku hrvatske Vlade u svim sadašnjim i budućim fuzijskim istraživanjima. Čestitao je međunarodnom organizacijskom odboru što su unatoč pandemiji koronavirusa uspješno organizirali ovo važno događanje. U tom smislu posebno se zahvalio lokalnim organizatorima na IRB-u te splitskom Fakultetu strojarstva i brodogradnje.

Istaknuo je kako smo na početku smo novog desetljeća za koje je EU definirala novi proračun za financiranje znanstvenih istraživanja i inovacija za razdoblje 2021.- 2017 te dodao kako je u novom proračunu neophodno da istraživanja u području energetike te fuzijska istraživanja održe svoju ključnu poziciju.

Vlada RH će nastaviti podupirati fuzijska istraživanja kroz sudjelovanje u projektu EUROfusion te kroz sudjelovanje hrvatskih znanstvenika i tvrtki u realizaciji projekta DONES i ITER, naglasio je ministar Fuchs.

Zamjenik glavnog direktora Uprave Europske komisije (EK) nadležne za politiku EU-a u području istraživanja i inovacija, Patrick A. Child istaknuo je kako je za uspješan razvoj fuzijskih istraživanja, između ostalog, neophodno omogućiti pravovremenu i kontinuiranu razmjenu znanstvenih rezultata i znanja, te je u tom smislu od izuzetne važnosti bilo osigurati kontinuitet bienalnog simpozija o fuzijskog tehnologiji.

Fuzijska energija (Foto: Getty Images) Hrvatska postaje središte Europske unije za fuziju

Zahvaljujem se organizatorima na predanosti u realizaciji ovogodišnjeg 31. izdanja konferencije SOFT, rekao je Child te naglasio kako mu je posebno zadovoljstvo što će danas u sklopu konferencije dodijeliti i nagradu za inovativnosti 'SOFT Innovation Prize'. Ovom nagradom EK i SOFT odaju priznanje izvrsnim istraživačima ili tvrtkama za inovacije u istraživanjima fuzije.
Ovo je poseban dan za sve dobitnike te vam od srca čestitam
, istaknuo je Child te dodao kako su upravo fuzijska istraživanja sinonim za uspješan međunarodni znanstveno-istraživački pothvat.

Europska komisija je u svojoj strategiji fokus stavila na Europski zeleni plan kojim bi Europska unija do 2050. godine trebala postati prvi klimatski neutralni kontinent na svijetu. U takvom pristupu nuklearna fuzija ima velik potencijal kao nisko ugljična održiva energija. Međutim, u ovom se pothvatu još uvijek suočavamo s izazovom kako energiju fuzije učiniti praktičnom i komercijalno pristupačnom. To zahtjeva globalnu mobilizaciju resursa i istraživačke infrastrukture. Fuzijska istraživanja uspješan su primjer potpuno integriranog svjetskog istraživačkog pothvata. Na svjetskoj razini taj pothvat predstavlja ITER, a na razini EU to je projekt dodao EUROfusion. EK je predana u jačanju ovakvih međunarodnih istraživanja, istaknuo je Child te dodao kako je EK u kontekstu nedavno usvojenog proračuna, a kroz EURATOM i program OBZOR EUROPA osigurala kontinuiranu potporu fuzijskom programu.

Naglasio je važnost međunarodne suradnje, posebice uske suradnje znanstveno-istraživačke zajednice s industrijom kako bi se zacrtani ambiciozan plan uspješno realizirao u zadanom vremenskom okviru.

Upravo to je ključno kako bi osigurali našu energetsku stabilnost u budućnosti, zaključio je Child i poželio svim sudionicima uspješnu konferenciju.

Neupitno je da će i ovogodišnje izdanje konferencije SOFT biti iznimno uspješno unatoč panademiji koronavirusa, a tome u prilog govore i brojke od preko 800 prijavljenih sudionika u tjednu prepunom predavanja, rasprava i susreta s fuzijskom industrijom.

Sve brojnije sudjelovanje mladih istraživača i konsolidirana zastupljenost predstavnika industrije ukazuju na snažno pozicioniranje SOFT-a kao jedinstvene platforme za razmjenu najnovijih dostignuća u istraživanju i tehnologiji fuzije.

Izbor Hrvatske kao domaćina ovogodišnje, ali i konferencije u 2022. godini veliko je priznanje hrvatskim znanstvenicima koji se bave istraživanjem u području fuzijske energije okupljenih u Hrvatskoj fuzijskoj jedinici (CRU) sa sjedištem na Institutu Ruđer Bošković (IRB).

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti