Hrvatska postaje središte Europske unije za fuziju

Najveći europski stručnjaci na području fuzije okupit će se u Zagrebu i donijeti novu EU strategiju za fuziju.

Martina Čizmić | 17.10.2018. / 08:08

Fuzijska energija (Foto: Getty Images) (Foto: Getty Images)

Konzorcij EUROfusion, koji provodi istraživanja u području fuzije u ime Europske unije i njezinih članica, održat će dvodnevni sastanak konzorcija od 17. do 18. listopada 2018. u Hotelu Dubrovnik, Gajeva ul. 1, Zagreb. Domaćin sastanka EUROfusiona je Institut Ruđer Bošković (IRB), centar fuzijskih istraživanja u Republici Hrvatskoj te suosnivač konzorcija. Na sastanku će sudjelovati Tony Donne, direktor EUROfusiona, predstavnici vodećih instituta i ministarstava znanosti svih članica Europske unije (EU) te Švicarske i Ukrajine, uz predstavnike Europske komisije (EK). Tijekom dvodnevnog sastanka europski fuzijski stručnjaci usvojit će novu strategiju EU-a za fuziju, a znanstvenici iz Ujedinjenog Kraljevstva pripremaju se za predstojeći izlazak iz Europske unije.

Na sastanku u Zagrebu bit će usvojena nova strategija EU-a za fuziju, odnosno novi Fusion Roadmap EU. Novi Roadmap uzima u obzir dovršenje fuzijskog reaktora ITER do 2025. i početka gradnje fuzijske elektrane DEMO 2035., ali i sva znanstvena otkrića EUROfusiona u posljednjih pet godina. Naime, EUROfusion je od strane EU zadužen provesti sva znanstvena istraživanja nužna za uspješan rad ITER-a i elektrane DEMO, a program istraživanja sadržan je u Fusion Roadmapu. S obzirom na to da je riječ o uređajima vrijednim desecima milijardi eura, nužna je dobra znanstvena priprema i planiranje.

Posebna točka sastanka EUROfusiona posvećena je Brexitu, s obzirom na to da je u Centru za fuzijsku energiju u Culham u Oxfordshireu, Ujedinjeno Kraljevstvo (UK) smješten najveći fuzijski reaktor JET kojim upravlja EU. Na JET-u je nužno do 2023. provesti pripremna testiranja režima rada za deset puta veći reaktor ITER, vrijedan 15 milijardi eura. Nažalost, neuređeni odlazak UK-a iz Unije može poremetiti planove fuzijskih istraživanja EU-a i nanijeti nemjerljivu štetu znanstvenoj zajednici u UK-u.

Budući da je za realizaciju ITER-a nužna suradnja s ostalim članicama tog projekta (SAD, Rusija, Indija, Japan, Kina, Koreja) na dvodnevnom sastanku bit će govora i o fuzijskoj suradnji EU-a sa SAD-om, s obzirom na novu američku administraciju. Također, na sastanku EUROfusiona bit će dogovoren i model korištenja uređaja DONES, čiju gradnju predvode Španjolska i Hrvatska.

Podsjetimo, DONES je pola milijarde eura vrijedan uređaj na kojem će se provoditi istraživanja otpornosti fuzijskih materijala na zračenje, kako bi se dobili materijali pogodni za fuzijsku elektranu DEMO.

Zemlje-partnerice Španjolska i Hrvatska smatraju da je gradnju DONES-a nužno započeti već krajem 2020. godine te da su na projektu dobrodošle sve članice EU-a i Japan.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti