Walmart otpustio robote, a na njihovu mjestu radit će - ljudi

Umjesto robota, poslove provjere inventara, ali i pakiranja za kupovinu putem interneta, radit će ljudi.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 05.11.2020. / 12:01

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

U sve većem broju industrija roboti polako preuzimaju poslove ljudima te brojne analize i predviđanja govore da će zbog robotizacije, automatizacije i umjetne inteligencije, tijekom sljedećih godina deseci milijuna ljudi diljem svijeta ostat će bez posla. U većini slučajeva roboti su se pokazali učinkovitijim u odnosu na ljude te kompanije često nemaju izbora nego se prilagoditi tržištu i okrenuti se cjenovno učinkovitijoj robotizaciji u odnosu na ljudski rad koji donosi veće troškove.

Robot iz Walmarta Veliki lanac trgovina najavio: Vojska tisuće robota oslobodit će ljude ponavljajućih poslova

Ponekad se samo eksperimentira s AI i robotima, a ti eksperimenti nemaju uvijek najuspješniji ishod, što možemo vidjeti na primjeru kamere koja je snimala nogometnu utakmicu, a kojom je upravljala umjetna inteligencija.

Slika nije dostupna Kakav kaos u prijenosu utakmice! AI kamera stalno je pratila pomoćnog suca jer je njegovu ćelavu glavu zamijenila za - loptu

U doba robotizacije i gubitka poslova za ljude, rijetko ćemo naići na situaciju u kojoj se kompanije odlučuju na obrnutu taktiku i robote zamjenjuju s ljudima. No upravo je to nedavno napravio Walmart, američki maloprodajni div koji je surađivao s robotskom kompanijom Bossa Nova Robotics. Njihovi roboti skenirali su police i pratili inventar i broj proizvoda na policama u oko 500 trgovina, ali prema pisanju američkih medija, Walmart  je nedavno prekinuo ugovor o suradnji i korištenju robota.

Slika nije dostupna Radnici su frustrirani robotima: Treniraju strojeve koji će im uzeti poslove

Roboti su, dakle, dobili otkaz, a u Walmartu su zaključili kako im je trenutačno jednostavnije i isplativije da njihov posao obavljaju ljudi. Prema Tech Cruncheu, jedan od razloga takvog poteza jest što ljudi, pored praćenja stanja inventara, odmah mogu pakirati proizvode s polica za narudžbe preko interneta. Također, u Walmartu su bili zabrinuti i oko reakcije kupaca jer nisu svi blagonaklono gledali na robote koji su kružili po trgovinama.
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti