WHO dao zeleno svjetlo za hitnu uporabu Moderninog cjepiva protiv COVID-19

Cjepivo Pfizer/BioNTecha, također mRNA tehnologije kao i Moderna, bilo je prvo koje je dobilo odobrenje WHO-a za hitnu uporabu krajem 2020.

Hina | 01.05.2021. / 09:05

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

 Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) odobrila je u petak cjepivo kompanije Moderna protiv COVID-19 za hitnu upotrebu, što je peto odobrenje WHO-a čime će se vjerojatno ubrzati i nacionalna odobrenja za uporabu toga cjepiva.

 

Cilj je učiniti lijekove, cjepiva i dijagnostiku dostupnima što je prije moguće, objavio je WHO u priopćenju.

Pomoćnica glavnog direktora WHO-a Mariangela Simao rekla je da je iznimno važno da na raspolaganju bude što veći broj odobrenih cjepiva kako bi se premostila kašnjenja u isporuci, uključivo iz Indije.

Indija, koja je najveći proizvođač cjepiva na svijetu, privremeno je obustavila izvoz zbog nezapamćenog rasplamsavanja epidemije.

Moderna je ovaj tjedan objavila širenje planova proizvodne mreže kako bi se ojačao kapacitet do 3 milijarde doza 2022.

WHO-ova Strateška savjetodavna skupina stručnjaka za cijepljenje još je u siječnju preporučila Modernu za sve dobne skupine od 18 godina naviše.

To američko cjepivo već je odobreno u EU-u, SAD-u, Velikoj Britaniji i još nekoliko zemalja, među kojima su Izrael i Singapur.

Cjepivo Pfizer/BioNTecha, također mRNA tehnologije kao i Moderna, bilo je prvo koje je dobilo odobrenje WHO-a za hitnu uporabu krajem 2020.

Otad je WHO na popis dodao dva seruma AstraZenece koji se proizvode u Indiji i Južnoj Koreji te Johnson & Johnson.

WHO trenutno razmatra odobrenja za kineska cjepiva Sinopharma i Sinovaca a odluka se očekuje do kraja sljedećeg tjedna.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti