WHO otvara centar za suzbijanje budućih pandemija: Koristit će umjetnu inteligenciju za analizu podataka i predviđanja

Zdravstveni stručnjaci vjeruju da je nakon COVID-19 izbijanje nove pandemije samo pitanje vremena i zato se znakovi upozorenja moraju sustavno nadzirati s ciljem ranog i snažnog odgovora.

Hina | 01.09.2021. / 12:02

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

 Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) otvorit će u Berlinu u srijedu centar za rano upozoravanje na pandemiju koji trebao suzbijati buduće pandemije.

 

Novi globalni Centar za pandemijske i epidemijske podatke (Hub for Pandemic and Epidemic Intelligence) WHO-a "okupit će partnere iz cijelog svijeta kako bi surađivali i stvorili podatke i alate potrebne svim zemljama za pripremu, otkrivanje i odgovor na pandemijske i epidemijske rizike", priopćio je WHO uoči događaja.

Slika nije dostupna WHO želi biti spreman: Okupljaju najbolje znanstvene umove za borbu protiv novih potencijalnih epidemija

Centar će otvoriti prvi čovjek WHO-a Tedros Adhanom Ghebreyesus i njemačka kancelarka Angela Merkel.

Zdravstveni stručnjaci vjeruju da je nakon COVID-19 izbijanje nove pandemije samo pitanje vremena i zato se znakovi upozorenja moraju sustavno nadzirati s ciljem ranog i snažnog odgovora.

Kada je u svibnju donijeta odluka o uspostavi centra, Merkel je kazala da su "podaci važan temelj za borbu protiv budućih pandemija".

Podaci, kombinirani i procesuirani ispravnim analitičkim alatima, mogu pružiti uvide do kojih sami ne bismo mogli doći, ili barem ne tako brzo, kazala je.

Slika nije dostupna WHO pozvao na međunarodnu suradnju u otkrivanju porijekla koronavirusa: Moramo shvatiti kako je virus ušao među ljude

Centar će koristiti umjetnu inteligenciju za analizu velikih količina podataka, usredotočujući se na zdravlje životinja, neobične ljudske bolesti, promjene u ljudskom ponašanju, učinke klimatskih promjena i kretanja stanovništva.

Njemački instituti, uključujući zavod za javno zdravstvo Institut Robert Koch i berlinsku bolnicu Charite, biit će uključeni u projekt, kao i Institut Hasso Plattner.

Njemačka će dati centru do 30 milijuna eura.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti