WHO pozvao na međunarodnu suradnju u otkrivanju porijekla koronavirusa: Moramo shvatiti kako je virus ušao među ljude

WHO-a je ranije u srpnju objavio da su istrage o podrijetlu pandemije COVID-19 u Kini otežane zbog nedostatka podataka prvih dana širenja u toj zemlji.

Hina | 23.07.2021. / 16:25

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

  Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) pozvala je u petak sve zemlje na suradnju na otkrivanju porijekla koronavirusa, dan nakon što je Kina odbila dodatnu istragu u laboratorijima i tržnicama na svome teritoriju.

WHO je ovaj mjesec predložio drugu fazu studije o podrijetlu koronavirusa u Kini, uključujući preglede laboratorija i tržnica u gradu Wuhanu u kojem su u prosincu 2019. otkriveni prvi humani slučajevi COVID-19.

Slika nije dostupna Kina odbila novu istragu o podrijetlu virusa: "On, u nekim aspektima, zanemaruje zdrav razum i protivi se znanosti"

Slika nije dostupna Objavljeno izvješće WHO-a o porijeklu koronavirusa: Nije pobjegao iz laboratorija, a australski istražitelj otkriva i koja karika nedostaje

Upitan o kineskom odbijanju istrage, glasnogovornik WHO-a Tarik Jasarević je rekao: Ovdje se ne radi o politici ili svaljivanju krivnje.

Radi se o tome da moramo shvatiti kako je virus ušao u ljudsku populaciju. U tome smislu sve zemlje moraju biti odgovorne i međusobno i s WHO-om raditi u duhu partnerstva, rekao je Jašarević na konferenciji za novinare u Ženevi.

Zeng Yixin, zamjenik ministra Nacionalnog zdravstvenog povjerenstva rekao je u četvrtak da je bio zatečen kada je prvi put pročitao plan WHO-a, jer se u njemu navodi hipoteza da je istjecanje virusa uzrokovalo kršenje laboratorijskih protokola tijekom istraživanja u kineskom laboratoriju.

WHO-a je ranije u srpnju objavio da su istrage o podrijetlu pandemije COVID-19 u Kini otežane zbog nedostatka podataka prvih dana širenja u toj zemlji.

Nadamo se da će WHO ozbiljno razmotriti mišljenja i prijedloge kineskih stručnjaka i istinski tretirati podrijetlo virusa COVID-19 kao znanstveno pitanje i riješiti se političkog upletanja, rekao je Zeng.

Jedan od ključnih dijelova teorije curenja iz laboratorija u Wuhanu usredotočio se na odluku vuhanskog Instituta za virusologiju (WIV) da 2019. isključi s interneta podatke o istraživanjima sekvenciranja gena i bazu podataka uzoraka.

Na pitanje o ovoj odluci, Yuan Zhiming, profesor na WIV-u i direktor Nacionalnog laboratorija za biološku sigurnost, rekao je novinarima da se baze podataka trenutno dijele samo interno zbog straha od kibernetičkog napada.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti